200304066 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Sotauutiset säilyvät pääosassa

Julkaistu: 25.3.2003 9:51

Irakin sodan määräävä vaikutus arvopaperi- ja valuuttamarkkinoiden kehitykseen voimistuu. Vielä perjantaina riemumarssilta Bagdadiin näyttänyt sota ei vieläkään etene ruusuisimpien käsikirjoitusten mukaan, ja merkit sen pitkittymisestä voimistuvat. Liittoutuneiden kärkijoukot ovat etenemässä kohti Bagdadin laitoja, ja irakilaisten vastarinta tiivistyy sitä mukaa kun pääkaupunki lähestyy. Samaan aikaan liittoutuneiden selustaan jääneet Irakin armeijan yksiköt toimivat liittoutuneiden etenemisen hidastamiseksi. Markkinat liikkuvat huhujen varassa, ja viisas raha pysyy poissa kaikilta markkinoilta kunnes sotatoimet ovat lakanneet.

Yhdysvaltojen hallitus on pyytänyt kongressilta lisävaroja sodankäyntiä varten, ja Japanin keskuspankki on ilmoittanut lisäävänsä toimiaan osakemarkkinoiden tukemiseksi. Nikkei-indeksin painuminen alle 8 000 pisteeseen ensi maanantain tilinpäätöksen aikaan tietäisi lisävaikeuksia Japanin pankkisektorille ja vakuutusyhtiöille. Näissä oloissa eri taloustilastot jäävät väkisinkin taka-alalle, tänään julkistettava Yhdysvaltojen maaliskuun kuluttajaluottamus on viimeisiä tilastoja, joissa epävarmuus Irakin tilanteen suunnasta vielä näkyy, jatkossa sen korvaa varmuus sodasta, ja siitä aiheutuvat ongelmat.

Osakemarkkinoilla eilinen oli vetäytymisen päivä. Yhdysvaltojen indeksit menettivät perjantain optimismin siivittämät hyötynsä ja perääntyivät takaisin viime torstain tasolle. Dow Jones heikkeni 3,6, S&P 500 3,5 ja Nasdaq 3,7 prosenttia. Nasdaq painui jopa viime torstain tason alapuolelle. Tokiossa sekä Nikkei että Topix laskivat 2,3 prosenttia, mutta jäivät hieman viime torstain tason yläpuolelle. Luisua jarrutti Japanin keskuspankin ilmoitus, jonka mukaan se valmistautuu ostamaan pankeilta niiden tappiollisia osakkeita aikaisempaa enemmän, 3 000 miljardin jenin arvosta 2 000 miljardin sijaan.

Hang Seng laski prosentin ja Kospi 2,6 prosenttia.

Korkomarkkinoilla viitelainojen tuotot seurasivat osakkeita. Yhdysvaltojen kaksivuotinen tuotto painui 1,7 prosentista 1,63 prosenttiin ja kymmenvuotinen 4,05 prosentista 3,95 prosenttiin. Saksassa kaksivuotinen tuotto säilyi eilen 2,58 ja 2,6 prosentin välillä ja kymmenvuotinen painui 4,23 prosentista 4,2 prosenttiin. Rahamarkkinat odottavat edelleen EKP:ltä ohjauskoron laskua ennen kesää.

Valuuttamarkkinoilla dollari painui 121 jenistä 119,5 jeniin uusien sotahuhujen hermostutettua dollarin. Euro kipusi 1,06 dollarista 1,07 dollariin mutta heikkeni 128,5 jenistä 127,7 jeniin. Jenin vahvistuminen lisää jälleen Japanin keskuspankin markkinaoperaatioiden todennäköisyyttä: mitä heikompi jeni on ensi maanantaina, sen paremmilta pankkien omistamien ulkomaisten arvopapereiden arvo näyttää niiden tilinpäätöksissä.

Päivän tärkeimmät taloustilastot kertovat ennakkotiedon Saksan maaliskuun inflaatiosta ja Yhdysvaltojen kuluttajaluottamuksen kehityksestä. Huomenna ovat luvassa Saksan talouselämän IFO-indeksi ja Yhdysvaltojen kestokulutushyödykkeiden tilaukset. Pääuutiset tulevat kuitenkin Irakista.

Tuoreimmat osastosta