200309935 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Puolan valtiovarainministeri uskoo EU-jäsenyyteen

Julkaistu: 24.3.2003 19:40

Puolasta tulee EU:n jäsen 1. toukokuuta 2004, vakuutti valtiovarainministeri Grzegorz Kolodko maanantaina Helsingissä. Suomessa vieraillut Kolodko sanoi pitävänsä varmana, että jäsenyys hyväksytään kansanäänestyksessä 8. kesäkuuta.

– Uskon, että noin kaksi kolmannesta äänestäjistä äänestää ja että heistä noin kaksi kolmannesta kannattaa jäsenyyttä, ennusti Kolodko.

Ei-tulokseen Puolan hallitus ei ole suostunut valmistautumaan.

Ainoa uhkakuva on se, että osanotto kansanäänestykseen jää alle 50 prosentin. Silloin ratkaisu siirtyy lain mukaan parlamenttiin, jonka molempien kamarien on hyväksyttävä EU-jäsenyys kahden kolmasosan enemmistöllä. Alahuoneessa jäsenyyden kannatus ei ole ollenkaan taattu.

– Se olisi kansallinen katastrofi, hän sanoi jäsenyyden hylkäävästä päätöksestä.

Kolodko uskoi puolalaisten ymmärtävän, että maan etu on EU-jäsenyys. Integraatio EU-jäsenyyteen on tähän asti aiheuttanut harmia ja epäsuosittuja ratkaisuja, mutta lähivuosina siitä koituu maalle hyötyä.

EU-jäsenyyden turvin Puolassa uskotaan, että talouskasvu saadaan pidettyä korkealla tasolla.

Tavoite on tulevien vuosikymmenien aikana saavuttaa unionin nykyiset jäsenmaat. Euron Puola haluaisi ottaa käyttöön vuonna 2007, sanoi Kolodko.

Vastakaupatvielä kesken

Kolodkon Suomen-vierailulla oli esillä myös Patrian suurkauppa Puolan armeijan kanssa. Uusimman sukupolven Patria-miehistönkuljetusajoneuvoja on määrä viedä 690 kappaletta, mutta neuvottelut vastakaupoista ovat vielä kesken.

– Ellei ole vastakauppoja, ei ole kauppojakaan, muistutti Kolodko.

Kolodko sanoi toivovansa, että tästä kaupasta tulee alkusysäys Suomen ja Puolan välisen kaupan merkittävälle kasvulle ja se lisää suomalaisia sijoituksia Puolaan.

Nyt esimerkiksi Ruotsin suorat sijoitukset Puolaan ovat 5–6-kertaiset suomalaisiin verrattuna, huomautti Kolodko.

Vuoden 2002 kauppavaihto Suomen ja Puolan välillä oli 1,2 miljardia euroa. Kauppatase osoitti Suomelle 431 miljoonan euron ylijäämää.

Tuoreimmat osastosta