200306265 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kova kisa asuntoluotoillahuolettaa Suomen Pankkia

Julkaistu: 18.3.2003 19:35

Kilpailu painaa asuntoluottojen todellisiamarginaaleja alas

Suomen Pankki on huolissaan asuntolainojen marginaalien hiipumisesta talouden epävarmuuden kasvaessa. Kilpailu asuntolainoilla on niin veristä, että pienemmissä pankeissa on jopa jouduttu nostamaan kädet pystyyn, kun peli on yltynyt jo liian kovaksi.

– Asuntolainojen marginaalit ovat nyt euroalueen alhaisimpia. Marginaaleilla kilpailua voisi vähän hillitä, etteivät eväät lopu katepuolelta, huomauttaa Suomen Pankin rahoitusmarkkinaosaston päällikkö Heikki Koskenkylä.

Koskenkylän mukaan muussa yritystoiminnassa kilpailua voi jatkaa aina jopa siihen asti, että yksi kilpailijoista kaatuu. Pankeissa on kuitenkin varjeltava myös toiminnan vakautta.

Korkotason yhä laskiessa aletaan lähestyä jo tilannetta, jossa pelkkä lainan hinnan edullisuus ei enää riitä ainoaksi kilpailutekijäksi. Pitää myös satsata palvelun laatuun ja nopeuteen.

– Pelkkä marginaali ei useinkaan ratkaise. On esimerkiksi mukava kuulla, kun asiakas pitää ratkaisevana tapaamme käydä samalla läpi sitä koko perheen taloustilannetta, sanoo Sammon asuntolainoista vastaava johtaja Juhani Vesanto.

Sama on ymmärretty myös muissa pankeissa.

– Kun korkomarginaali on alle yhden, niin hinnalla revittelemisellä ei ole enää niin suurta merkitystä asiakkaalle. Meidän tutkimustemme mukaan tärkeintä asiakkaille on luottopäätöksen nopea saanti. Toiseksi tärkeintä on neuvonnan laatu ja vasta kolmantena tulee hinta. Asuntolainan hinnalla on kuitenkin sellainen merkitys, että se ei saa olla pielessä, toteaa Nordean asuntolainajohtaja Jussi Ala-Könni.

Wahlroosin sodanjulistusei näy marginaaleissa

Sammon konsernijohtaja Björn Wahlroos lupasi helmikuun lopulla, että Sampo aikoo lähteä nyt kunnolla taistoon asuntolaina-asiakkaista muiden pankkien kanssa. Sammon uho ei silti ainakaan vielä näy entistä isompana marginaalialena laina-asiakkaille. Myöskään uusia näyttäviä asuntolainakampanjoita ei ole nähty.

– Me kampanjoimme koko ajan hyvistä asiakkuuksista ja asiakkaita lähestytään eri tarkoituksissa. Mitään pelkkää asuntolainakampanjointia meillä ei ole, toppuuttelee Sammon Juhani Vesanto.

Nordea ei ole huomannut Sammon otteen erityisesti kiristyneen viime viikkoina asuntolainamarkkinoilla. Puhetta on ollut enemmän kuin tekoja.

– Sanoisin, että se on vähän julistuksenomainen se Sammon ilmoitus, toteaa Nordean Jussi Ala-Könni.

Väitettä tukee Suomen Rahatieto SRT:n kokoama lainamarginaali- ja kuluvertailu. Sen perusteella Sammon tarjous painii vielä tässä kuussakin keskitasolla Osuuspankkien kanssa, kun taas Nordea on lyönyt asuntolainansa todellisen marginaalin reippaasti muita pankkeja alemmas.

– Kyllä me pärjätään hyvin, ei meidän ole tarvinnut tehdä mitään Sammon julistuksen takia, Ala-Könni ilmoittaa.

Isojen pankkien asuntolainojen hintakilpaan lähtö näkyy, kun verrataan pankkien asuntoluottojen todellisia marginaaleja. Ne sisältävät pankin marginaalin lisäksi nostoprovisiot ja muut pankin perimät kulut.

Osuuspankki on lähtenyt kunnolla kisaan jo vuonna 2001, Nordea puolestaan on kiihdyttänyt hintakilpailussa viime vuoden keväästä ja kunnon marginaalialea on annettu etenkin loppuvuodesta lähtien. Sampo on seurannut tiiviisti kilpailijoidensa perässä, mutta Nordeaa varovaisemmin.

Tällä hetkellä kaikkien isojen pankkien todelliset lainamarginaalit ovat jo keskitason alapuolella.

Tuoreimmat osastosta