2003010193 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Tellabsaikoo ostoksille

Yhdysvaltalaisella verkkovalmistajalla Tellabsilla on miljardi dollaria käteistä, vaikka viime vuosi olikin tappiollinen. Kiristyvä kilpailu ja tekniikan kehitys tiukentavat verkonpunojien kilpailua ja pakottavat fuusioihin.

18.3.2003 15:19

Verkkovalmistajia on liikaa, ja edessä on uusia konkursseja ja yritysostoja, väittää yhdysvaltalaisen Tellabsin teknologiajohtaja Antti Kankkunen. Hänen mukaansa Tellabsin asema on kuitenkin hyvä, sillä velkoja ei ole, ja kassassa on käteistä noin miljardi dollaria.

– Tellabs tulee olemaan se, joka konsolidoi muita, Kankkunen korostaa.

– Kun markkinat avautuvat, olemme valmiina ostamaan markkinaosuuksia ja asiakkaita.

Toissa vuoden lopulla Tellabs hankki Ocular Networksin noin 355 miljoonalla dollarilla, mikä oli Pohjois-Amerikan suurin telealan yrityskauppa. Viime vuonna yritys teki monen muun verkkovalmistajan tavoin tappiota ja irtisanoi noin kaksituhatta työntekijää.

Tellabs on erikoistunut kiinteisiin laajakaista- ja valokuituverkkoihin sekä niiden hallintalaitteisiin ja -ohjelmistoihin. Tellabsin punomissa runkoverkoissa kulkee suuri osa Yhdysvaltojen tietoliikenteestä.

Asiakkaita ovat operaattorit, jotka maksavat vielä muutaman vuoden takaisia investointejaan, eikä uusiin suuriin hankkeisiin ole vielä varaa. Operaattorien investointien Kankkunen arvioi pysyvän noin 10-15 prosentissa liikevaihdosta. Uusien verkkojen sijasta hankitaan laitteita ja ohjelmistoja, joilla nykyisiä verkkoja voitaisiin käyttää tehokkaammin. Operaattorit ulkoistavat myös verkkojen ylläpitoa ja hallintaa, joten ne ovat verkkovalmistajille kasvavia liiketoiminnan aloja.

Vaikka Tellabsin tulos oli viime vuoden viimeisen neljänneksen alkuvuotta parempi, Kankkusen mukaan tämä ja ensi vuosi näyttävät silti yhtiölle vaikeilta.

– Maailmanhistoriassa huonoja aikoja ovat kuitenkin aina seuranneet hyvät ajat. Olisi ensimmäinen kerta jos nyt huonoja aikoja seuraisi lisää huonoja aikoja, Kankkunen naurahtaa.

Hän arvioi, että Aasiassa ja Euroopassa varsinainen syöksykierre on saatu oikaistua. Yhdysvalloissa yritysten ylilyönnit aiheuttavat enemmän ongelmia liiketoiminnalle.

– Yhdysvaltojen talous reagoi nopeammin, nousuvaiheessa investoidaan rajusti, ja laskuvaiheessa laitetaan jarrut päälle. Esimerkiksi irtisanominen on helpompaa, joten myös seuraukset ovat nopeat, Kankkunen sanoo.

– Lisäksi Worldcom- ja Enron -skandaalit veivät pohjan pois monen yrityksen liiketoiminnalta, ja normaalioloihin palaaminen vie aikaa.

Seuraavan kymmenen vuoden aikana verkkojen kehitykseen pistää vauhtia laajakaistaliittymien määrän kasvu ja liikkuvaa kuvaa ja ääntä sisältävät viihdepalvelut. Tietoliikenneverkoissa ollaan siirtymässä yhä enemmän internetissä käytettyyn IP-pohjaiseen tekniikkaan.

Kankkusen mukaan tekniikan yhdenmukaistuminen tulee alentamaan julkisen verkon kokonaiskustannuksia, ja pakottaa sekin yrityksiä tehostamaan toimintaansa, ja ajaa niitä fuusioihin ja yrityskauppoihin.

Tietoliikenne lisääntyy myös kaapeli-tv -verkoissa.

Kankkunen arvioi, että tulevaisuuden laajakaistaiset verkot tekevät puhelun välittämisestä todella halpaa, ja operaattorien kilpailun ansiosta halvemmat kustannukset näkyvät vielä kuluttajillekin.

Kilpailu ja pienentyvät tuotot ajavat operaattorit kehittämään myös uusia palveluita.

Kankkunen ennustaakin, että 10-15 vuoden päästä kuluttajat voivat tilata laajakaistaisista verkoista sujuvasti multimediapalveluita, esimerkiksi elokuvia ja uutisia itselle sopivaan aikaan.

Toteutuakseen ennustus vaatii myös tietokoneen ja television toimintoja risteyttäviä uusia päätelaitteita. Palveluista ollaan todennäkoisesti valmiita maksamaan 20–70 dollaria kuukaudessa.

– Kännykkä tulee jäämään historiaan uskomattomana tuottojen tuojana. Mitään tekstiviesteihin verrattavaa katetta ei kiinteän verkon palveluista voida saada, Kankkunen uskoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?