200301438 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Komissiolta luvassa sakkoja Ranskalle

Julkaistu: 17.3.2003 18:30

Tilastot vahvistivat Ranskan ja Saksan budjettivajeet liian suuriksi

EU:n komissiolla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin aloittaa vakaussopimuksen mukainen sakkomenettely Ranskaa vastaan, koska maan liian suuri budjettivaje rikkoo EU:n vakaus- ja kasvusopimusta. Asiasta kertoi komission tiedottaja Gerassimos Thomas eilisessä lehdistötilaisuudessa Brysselissä,

Eurostatin tarkistettujen tietojen mukaan Ranskan budjettivaje oli 3,1 prosenttia bkt:stä viime vuonna, mikä ylittää kolmen prosentin rajan niukasti. Saksan alijäämä oli eilen vahvistettujen lukujen mukaan jopa 3,6 prosenttia.Vain kaksi euroalueen kahdestatoista maasta onnistui pitämään budjettinsa ylijäämäisenä viime vuonna.

EU-maiden julkisia talouksia sitoo niin sanottu vakaussopimus, jonka pääarkkitehtinä toimi Saksa. Vakaussopimuksen tarkoitus on estää hallituksia kasvattamasta velkojaan sekä estää holtittomia maita hyötymästä alhaisista koroista, jotka tiukkaa budjettikuria noudattavat ovat ansainneet.

Thomas ei esittänyt tarkempia aikarajoja Ranskaa vastaan suunnattujen toimenpiteiden alkamisesta. Hän sanoi, että huhtikuussa komissaarit keskustelevat tilanteen yhteen kokoavasta raportista. Sen jälkeen komissio voi tehdä suosituksen, että toimenpiteet aloitetaan. Tämän jälkeen talousministerit ottavat suositukseen kantaa.

EU:n erityistoimien kohteena ovat 3,6 prosentin vajeen viime vuonna tehtaillut Saksa sekä Portugali.

Thomas totesi, että Portugali on tehnyt suuren edistysaskeleen painettuaan vajeensa 2,7 prosenttiin viime vuonna edeltäneen vuoden 4,2 prosentista.

Saksa ja Ranska eivät petraa tahtiaan

Ranskan ja Saksan budjettivajeet paisuivat viime vuonna, koska maat yrittivät kohentaa hiipuvaa talouskasvuaan lisäämällä kulutustaan.

Saksan ja Ranskan vajeet ylittänevät kolmen prosentin rajan todennäköisesti myös tänä vuonna. Viime viikolla Saksan parlamentti romutti hallituksen suunnitelmat saavuttaa EU:n vaatimukset veroja kiristämällä. Ranska puolestaan suunnittelee verojen alentamista talouskasvun vauhdittamiseksi.

Koko euroalueen budjettivaje nousi 2,2 prosenttiin 1,6 prosentista. Saksan liittokansleri Gerhard Schröder totesi viime viikolla, ettei EU:n budjettivajeita rajoittavia sääntöjä pidä tulkita liian tiukasti.

Tuoreimmat osastosta