200305797 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Markus Mustajärviuskoo aluepolitiikkaan

17.3.2003 20:52

Toimitusjohtaja Markus Mustajärvi, 40, ei ole ehtinyt paljon kansanedustajuuttaan juhlia. Yrittäjän päivä alkoi aamukymmeneltä, jolloin käynnistyi yrityksen vetämä Venäjän kieli ja kulttuuri -kurssi. Iltapäiväksi piti saada valmiiksi asiakkaan rahoitushakemus.

– Tässä on hommat päällä koko ajan, Mustajärvi huokaa.

Kovalla työllä kemijärveläinen valtasi itselleen myös eduskuntapaikan. Vasemmistoliiton mies kiersi Lapin pitkin ja poikin ja sai kasaan 4 896 ääntä.

Valtakunnallistakin kuuluisuutta Mustajärvi saavutti kyseenalaistamalla virallisen työllisyyspolitiikan.

Hän ihmetteli miksi Lapissa työllistämiseen käytettävien rahojen määrä supistui, vaikka muualla Suomessa rahoja jäi käyttämättä, ja teki työministeriön toiminnasta kantelun oikeuskanslerille. Mustajärven mielestä valtion pitäisi tukea Lappia erityistoimin.

– Työttömyys on kaikista tähdellisin asia, ja yrittäjyys liittyy siihen. Tavalla tai toisella meidän on laajennettava yksityistä sektoria. Se on Lapissa kapea, ja uudet pysyvät työpaikat syntyvät kuitenkin sinne. Parhaiten tässä auttaisi perinteinen kansanrintamahallitus.

Pk-yrittäjä Mustajärvestä tuli kiukun kautta. Kuntayhtymän kehittämispäällikkö katseli aikansa, miten etelän herrat repivät Itä-Lappia, ja ryhtyi itselliseksi.

– Heitin sen työn pois. Tekemisen vapaus sopii minulle.

Vapauden huumaa ei ole haitannut edes vakaumus.

– Minusta pienyrittäjyys ja moderni vasemmistolaisuus eivät ole millään lailla vastakkaisia. Kyllä moni vasemmistolainen tunnustaa, että pienyrittäjä tekee paljon kovempaa työtä ja on paljon epävarmemmassa asemassa kuin useimmat palkansaajat, Mustajärvi sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?