200303637 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Nordean ja Soneran osingot verolle

Julkaistu: 14.3.2003 13:10

Suomalaisyritysten osingot ovat yksityishenkilöille käytännössä verotonta tuloa. Yritys maksaa veroa tekemistään voitoista, eikä samoja voittoja veroteta toista kertaa osingonsaajalta. Ulkomaisten yhtiöiden osingoista sen sijaan menee osa verottajalle.

Suomalaiset Nordean ja TeliaSoneran osakkeenomistajat joutuvat maksamaan yhtiöiden osingoista pääomatuloveroa, sillä niiden pääkonttorit sijaitsevat Tukholmassa. TeliaSonera ei tosin maksa ollenkaan osinkoa vuoden 2002 tuloksesta.

Yhdysvalloissa osinkojen verollisuuden vuoksi pörssiyhtiöt ovat alkaneet suosia omien osakkeiden ostoa. Kun voittovaroilla hankitut osakkeet mitätöidään, kasvaa jäljelle jääneiden osakkeiden osuus tuloksesta ja sitä kautta myös niiden arvo.

Teoriassa osakkeen kurssin pitäisi pudota osingon irrotessa osingon arvon verran. Käytännössä näin ei kuitenkaan aina tapahdu, vaan kurssi usein laskee osingon määrää vähemmän. Markkinat eivät aina, ja varsinkaan Helsingin pienessä pörssissä, toimi täydellisesti teorioiden olettamalla tavalla.

Selitystä ilmiöön on etsitty myös ulkomaisten sijoittajien käyttäytymisestä. Kun yhtiö ilmoittaa maksavansa suuren osingon, sen kurssi nousee. Moni ulkomainen sijoittaja myy osakkeen ennen osingon irtoamista ja kotiuttaa kurssinousun ennemmin kuin sählää osinkojen kanssa.

Osingon irrottua ulkomaiset sijoittajat palaavat ostamaan osakkeita, joten kurssit eivät pääse laskemaan osingon vertaa.

Yksityissijoittajan saattaa kannattaa omistaa osaketta vain sen aikaa, että hän saa oikeuden yhtiön osinkoon. Kun sijoittaja myy osakkeet heti osingon irrottua, syntyy hänelle myyntitappiota. Sijoittaja on kuitenkin saanut osingon puhtaana käteen ja myyntitappion hän voi vähentää pääomaverotuksessa saman tai kolmen seuraavan vuoden pääomatuloista.

Tuoreimmat osastosta