200304664 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Viinin uusi sukupolvi

Julkaistu: 14.3.2003 9:17

Alessia Antinori ja Miguel Torres-Maczassek edustavat viinisukujen uutta sukupolvea Toscanassa ja Kataloniassa

Olen kasvanut pienestä pitäen viiniin ja viinintekemiseen. Viihdyin maaseudulla, ja isä antoi minun tehdä mitä halusin. Viinistä olen pitänyt aina, Alessia Antinori, 27, hymyilee.

Isä on markiisi Piero Antinori, joka on kasvattanut vanhan aatelissuvun viinin globaaliksi mahtitekijäksi Toscanan lisäksi eri puolilla Italiaa, Kaliforniassa, Washingtonissa ja Unkarissa. Seuraavaksi katseet suunnataan Chileen.

Alessia on nuorin perheen kolmesta tyttärestä. Isosisko Albiera aloitti perheen Piemonten tarhassa ja on pikku hiljaa kasvanut konsernin tulevaksi johtajaksi. Allegra, tytöistä keskimmäinen, on perehtynyt suhdetoimintaan. Alessia paneutui perusasioihin ja opiskeli viinintekijäksi Milanon yliopistossa.

– Halusin pois kotinurkista, ja Milanossa on erittäin hyvät opettajat. Opiskelin kuin hullu neljä vuotta kemiaa, matematiikkaa ja fysiikkaa. Harjoittelin viininvalmistamossa ja viimeisenä vuotena matkustin ympäriinsä isäni kanssa.

Nyt Alessia vastaa perheen Franciacortan tarhasta, jonka ensimmäinen Montenisa-kuohuviini julkistetaan Vinitaly-messuilla Veronassa huhtikuussa.

– Nykyinen Nature-kuohuviinimme on erittäin hyvä, mutta teemme sen ostetuista rypäleistä. Franciacortassa tuotetaan parhaat kuohuviinit, ja on tärkeää olla itse paikanpäällä.

Antinorilla on palveluksessaan parikymmentä viinintekijää, ja heidän yläpuolellaan koordinaattorina sympaattinen, pitkän päivätyön talossa tehnyt Renzo Cotarella. Alessia kertoo viinintekijöiden kiertäneen yhdessä Burgundin huipputuottajia.

– Nyt matkustan joka toinen viikko eri puolilla maailmaa. Ja kun muilla on lomaa, minulla koittaa sadonkorjuun aika.

Muilla sisaruksilla on jo omaa perhettä, joten suurin edustamisvelvollisuus lankeaa nuorimmaiselle. Toki hän lomallekin ennättää, viime kesänä veneilemään Kroatian rannikolle.

– Pidän paljon myös Aasiasta, mielellään vietnamilaisittain pukeutuva Alessia myhäilee.

Matkustavat viiniperheessä muutkin.

– Isäni palasi juuri USA:sta, Kanadasta ja Saksasta – ja turistiluokassa. Meillä on sääntö, että bisneksessä matkustetaan vain yli kymmenen tunnin lennoilla, Alessia kertoo firman periaatteista.

Suorapuheinen, mutta hieman arka Alessia paljastaa lasiin ääreen päästessään olevansa nopea maistaja. Lounasviiniksi hän valitsee uusiseelantilaista Cloudy Bay Sauvignon Blancia. Suomalainen sauna on tullut edellisiltana tutuksi. Hän epäröi muikunmädin tilaamista, mutta antaa sille jälkikäteen kehut. Kolmen ruokalajin ateriaa italiatar luonnehtii valtavaksi, mutta herää eloon soittaessaan lounaan jälkeen terveisiä ystävilleen kotiin.

Alessia kertoo, että Franciacortassa ja Venetossa kokeillaan Carmenère-rypälelajiketta – ja lähettää terveisiä Miguel Torres-Maczassekille.

Entä sitten Espanjan punainen ylpeys, Tempranillo-rypäle?

– Ei. Miksi ei? Ehdotan sitä, mutta luulin sen tarvitsevan kuumempaa ilmastoa.

Muutamaa viikkoa myöhemmin vierailen Guado al Tasson tarhassa Bolgherissa. Maata käännetään kevättalvella innokkaasti uusiksi. Täällä kasvatetaan uudet taimet Antinorin tarhoihin, Sangiovesesta… ehkä Tempranilloon.

ViiniExpon yleisöpäivä lauantaina Pasilan Messukeskuksessa klo 11–17. Sisäänpääsy 10 euroa, lasipantti 10 euroa (palautus 8 euroa), maistelulipukkeet 1,4 euroa/kpl.

Tuoreimmat osastosta