200306206 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Markkinoista riippumaton tuotto on vaikea laji

10.3.2003 19:33

Viime vuosina suomalaisetkin instituutiosijoittajat ovat osoittaneet kiinnostusta hedge fundeihin, joita kutsutaan suomeksi vähän vaihtelevasti riskirahastoiksi, vipurahastoiksi tai absoluuttiseen tuottoon pyrkiviksi rahastoiksi. Osin ristiriitaisetkin suomennokset kuvaavat ilmiötä sikäli hyvin, että rahastojen ryhmä pitää sisällään hyvin monenlaisia sijoitusstrategioita. Lähes aina hedge fundit käyttävät johdannaisia ja usein myös velkavipua.

Suursijoittajien kannalta on oleellista, että hedge fundien tuotto korreloi varsin vähän muiden omaisuuslajien kanssa, joten niiden harkittu käyttö voi parantaa sijoitussalkun tuotto-riskisuhdetta. Kiinnostus hedge fundeja kohtaan onkin lisääntynyt samalla kun turhautuneisuus osakemarkkinoita kohtaan on kasvanut.

Jokaisessa yksittäisessä hedge fundissa sijoittaja ottaa korostetun riskin salkunhoitajan osaamisesta, joten ammattilaiset suosittavat hajauttamista useaan eri hedge fundiin.

Indeksitalo Morgan Stanley Capital International on julkaissut eri tyylisten hedge rahastojen tuotoista laskettua indeksiä viime heinäkuusta lähtien. Valitettavasti indeksiä päivitetään viiveellä ja nyt käytössä olevat tiedot ulottuvat tammikuun loppuun. Yksittäisten rahastojen tuotoissa on valtavia eroja, mutta eri hedge fund -tyyppien erot ovat melko pienet.

Eri rahastotyyppien pärjääminen kuvaa hyvin myös markkinoiden tunnelmia. Noin vuoden ajan parasta tuottoa on voinut saada markkinoiden suunnan puolesta vetoa lyövistä rahastoista. Näiden rahastojen kannalta on samantekevää, ovatko markkinat nousussa vai laskussa. Laskun veikkaaminen on lyönyt leiville, vaikka viime syksyn nopeat suunnan muutokset osoittautuivatkin vaikeiksi.

Toiseksi parhaiten ovat tuottaneet rahastot, jotka etsivät hinnoitteluvirheitä esimerkiksi fuusiotilanteissa. Tällaiset rahastot lyövät vetoa esimerkiksi GE:n ja Instrun fuusion puolesta ja ostavat fuusiohintaan verrattuna alihintaista Instrua. Vastaavanoloisia hinnoittelueroja voi markkinoilla olla muutenkin esimerkiksi vaihtovelkakirjojen ja osakkeiden välillä. Tyypillisesti rahaston tekemien yksittäisten sijoitusten tuotto-odotus on hyvin pieni. Tämä strategia tuottanut viime aikoina kaikkein tasaisimmin.

Muutama vuosi sitten kansainvälisen talouskaaoksen aiheuttanut vipurahasto LTCM:n ongelmien yksi syy oli, että ilmeisiltä näyttäneet hinnoitteluvirheet eivät oienneetkaan, vaan markkinat yllättivät. Rahasto koetti hyödyntää pieniä tuotto-odotuksia massiivisilla velkavivuilla.

Heikoiten tuottavaa on ollut yksittäisten osakkeiden valinta. Tässä strategiassa rahaston hoitaja etsii ali- tai yliarvostettuja osakkeita ja lyö vetoa niiden menestyksestä markkinoita vastaan. Tämä on ollut erityisen vaikeata viime vuonna. Toiseksi vaikeinta on ollut valita oikeita hedge-strategioita kaikkien mahdollisten joukosta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?