200306869 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Puolueet valmiita avaamaan työmarkkinoita

Julkaistu: 10.3.2003 19:08

Keskusta ja Sdp ovat maahanmuuttopolitiikassa lähellä toisiaan ja nihkeimpiä rajojen avaamiselle

Suomalaispuolueet ovat valmiita avaamaan Suomen työmarkkinoita ulkomaalaisille ainakin nykyistä enemmän. Vaalien jälkeinen hallitus joutuukin luomaan Suomelle pakolaispolitiikan lisäksi maahanmuuttopolitiikan.

Myönteisimmin ulkomaiseen työvoimaan suhtautuvat kokoomus, Rkp, vihreät ja Kristillisdemokaraatit. Kokoomus kannattaa selkeästi aktiivista ja kansallisista tarpeista lähtevää maahanmuuttopolitiikkaa.

Myös Vasemmistoliitto on valmis ottamaan lisää työvoimaa ulkomailta, kunhan työehtosopimuksia noudatetaan.

Nihkeimmin ulkomaiseen työvoimaan suhtautuvat keskusta ja sosiaalidemokraatit, jotka työllistäisivät ensi sijassa maan oman väestön. Kumpikin myöntää silti, että Suomeen tarvitaan lähivuosina työntekijöitä myös ulkomailta.

Sosiaalidemokraattien nuivaa suhtautumista selittää SAK:n kielteinen suhtautuminen ulkomaiseen työvoimaan. Se taas johtuu siitä, että Suomessa työskentelee jo useita tuhansia ulkomaalaisia ja työehtosopimuksen määräyksiä ei kaikin osin ole noudatettu.

Oman lisänsä keskusteluun tuo reilun vuoden päästä Baltian maiden ja Puolan EU-jäsenyys. Silloin nähdään, kuinka vetovoimaiset Suomen työmarkkinat ulkomaalaisten silmissä ovat.

Vasemmisto ei tukisi työnantajia

Työttömyyden hoitoon puolueilla ei ole juurikaan uusia keinoja tarjolla. Yhtenä keinona vaalien alla esille on noussut työnantajamaksujen alentaminen matalapalkka-aloille. Suhtautuminen siihen noudattaa klassista vasemmisto-oikeisto-jakoa.

Vasemmistopuolueet tyrmäävät selvästi työnantajamaksujen alentamisen. Sekä Sdp:n että Vasemmistoliiton mielestä niin sanottu Holm-Vihriälän-malli on kallis eikä sillä auteta töihin vaikeimmin työllistyviä. Sdp:ssä pelätään lisäksi sitä, että mallin avulla keinotellaan synnyttämällä osa-aikaisia työpaikkoja.

Muille pääpuolueille työnantajamaksujen alentaminen kelpaa. Keskusta on jo vaaliohjelmassaan varannut sen toteuttamiseen 500 miljoonaa euroa ja kokoomuskin on valmis tukemaan matalan tuottavuuden alojen työpaikkoja yli 300 miljoonalla eurolla.

Taloussanomien kysely tehtiin seitsemälle suurimmalle puolueelle tammi–helmikuun vaihteessa. Puoluetoimistot vastasivat kyselyyn sähköpostilla. Vastauksia on osin lyhennetty. Puoluekyselyn ensimmäinen osa julkaistiin toissa viikolla ja toinen osa viime viikolla.

Tuoreimmat osastosta