200302953 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Listautumisten puute syö tulevaisuutta

7.3.2003 19:16

It-kuplan puhjettua listautumiset ovat paria poikkeusta lukuunottamatta loppuneet. Taxell pitää nykytilannetta huolestuttavana, tarjoaahan pörssi yritykselle mahdollisuuden hankkia rahoitusta kasvua varten.

– Ehdottomasti tämä ei ole suhdanneilmiö, vaan rakenteellinen ongelma Suomessa, hän korostaa.

– Aina sanotaan, että suomalaisilla on huono itsetunto. Tuntuu että nyt suomalaiset ovat liiankin tyytyväisiä itseensä. Paistattelemme yhä Nokian menestyksen lämmössä.

Lisäksi Suomen talouselämä tarvitsee lisää yritysten ja yhteiskunnan rahaa tutkimus- ja kehitystyöhön eli osaamisen kasvattamiseen. Tuotantoa siirtyy väistämättä halvempien kustannusten maihin. Esimerkiksi metallituote- ja konepajateollisuuden tuotantoa siirtyy luultavasti EU:n uusiin itäisiin jäsenmaihin. Myös Kiina imee investointeja. Siksi suomalaisten on keksittävä uutta osaamista ja uutta kasvavaa tuotantoa tilalle.

Onko listautumisten puute suurempi murehtimisen aihe kuin se, että moni suomalainen pörssiyhtiö siirtyy ulkomaisen yhtiön omistukseen?

– Hyvin aseteltu kysymys. Globalisaation vuoksi ostopaineet parhaimpia suomalaisia yhtiöitä kohtaan kasvavat. Meidän pitää kantaa huolta siitä, että tulee uusia ”suuria” yhtiöitä, 200–1 000 miljoonan euron yrityksiä, jotka pystyvät kehittymään ja työllistämään, Taxell tähdentää.

Christoffer Taxell on mukana valtiosihteeri Raimo Sailaksen työllisyystyöryhmässä. Taxell pitää selviönä, että Suomen on panostettava työllisyydenkin takia osaamisen kehittämiseen. Nokian ja mobiiliklusterin lisäksi muitakaan vahvoja alojamme ei pidä unohtaa. Ehkä osaamista kannattaa kehittää erityisesti niillä lohkoilla, jossa suomalaiset ovat pitkään olleet vahvoja. Esimerkkejä löytyy perinteisen teollisuuden yrityksistä, kuten Metson paperikoneista.

– Metsäklusteri on edelleen tärkeä, Taxell muistuttaa.

Teknistä osaamista enemmän suomalaisilta tuntuu puuttuvan markkinointiosaamista, etenkin vientimarkkinoilla. Vanha väittämä pätee yhä. Taxell muistuttaa, että pienemmille yrityksille Ruotsin markkinoille menokin on melkoisen kynnyksen takana. Suomen talouden etu vaatii, että teknologiapanostusten lisäksi pienten ja keskisuurten yritysten vientiponnisteluja jaksetaan tukea.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?