200301697 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Valta mennyt, peli jatkuu

Julkaistu: 5.3.2003 20:21

Pohjola on ollut reilut parikymmentä vuotta jatkuvien riitojen pesä. Johdossa on käyty kovia valtapelejä; sinivalkoisen pääoman keskeinen pelipaikka on ollut haluttu ja tuulinen. Vaikka Pohjolalla ei ole yhtiönä enää vanhaa valta-asemaa, valtapeliä ei ole saatu rauhoitetuksi.

Pohjolan hallituksen puheenjohtajaksi nousee Suomi-yhtiön toimitusjohtaja Eino Halonen. Hän syrjäyttää nykyisen päätoimisen hallituksen puheenjohtajan Peter Fagernäsin. Halosen puheenjohtajanimityksen taustalla on monia syitä.

Yksi syy on, että Halonen haluaa valtaa, ja sitä hän onnistuu nyt ottamaan. Halonen ja Fagernäs ovat myös värikkäitä ja vahvoja persoonallisuuksia, jotka eivät näköjään mahdu samaan hallitukseen. Tähän asti Halonen on ollut Pohjolan hallituksen rivijäsen.

Selkeän valtapelin merkit voi tulkita myös siitä, että Pohjolan hallitukseen ei enää ehdotettu Lemminkäisen omistajaa, vuorineuvos Heikki Penttiä. Hän jättäytyi pois, koska Fagernäs kammettiin ulos. Pentti ja Fagernäs tulevat hyvin toimeen keskenään.

Ilmarista johtaa Kari Puro. Hän ei voinut vastustaa Halosen ehdokkuutta ja nimitystä Pohjolan puheenjohtajaksi, koska suurimman osakkaan tahdolla on iso merkitys pörssiyhtiössä. Olisi ollut kestämätön tilanne Pohjolan ja koko leirin kannalta, jos Suomi ja Ilmarinen olisivat ajautuneet asiassa riitoihin. Toinen taipui.

Pohjola-leirillä on usein ollut selkeä ykkösmies. Sellainen oli aikanaan Jaakko Lassila, sellainen oli myös Yrjö Niskanen. He hallitsivat leiriä keskeisten avainpaikkojen kautta. Nyt sellaista hahmoa ei ole, mutta Halonen kokeilee mahdollisuuksiaan.

Lisäksi Suomi on keskinäinen yhtiö, jolla ei ole muita omistajia kuin vakuutusasiakkaat. Hallituksen puheenjohtajana on ex-kansanedustaja Oiva Savela. Keskinäisessä yhtiössä isännän ääni kuuluu kuitenkin Haloselle, joka käyttää samaa ääntä selkeämmin myös Pohjolassa yhtiökokouksen jälkeen.

On arvioitu, että Suomen aseman vahvistuttua Pohjolassa, se voi nyt vaikuttaa vahvemmin siihen, millaisia tuotteita Pohjola tulevaisuudessa tarjoaa asiakkaille. Suomen on sanottu pelkäävän, että Pohjola tulee henkivakuutusmarkkinoille sijoitussidonnaisilla vakuutuksilla.

Uusi tilanne on mielenkiintoinen myös toimitusjohtaja Eero Heliövaaran kannalta. Hän tuli Pohjolan johtoon Conventum-kaupan jälkeen ja Fagernäsin miehenä. Hänelle Eino Halonen on varmasti toisenlainen työpari kuin Fagernäs. Aika näyttää, kuinka hyvin herrojen kemiat sopivat yhteen.

Halosen tämän päivän lausunnoista ei voi vielä päätellä, millaista linjaa Suomi aikoo Pohjolassa vetää, ja tuleeko muutoksia. Tietoa siitä odottavat sijoittajat ja muu yleisö.

Tuoreimmat osastosta