200303203 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Viljelijät erottaisivat Raisio Yhtymän hallintoneuvoston

MTK:n Härmälä kannattaa hallintoneuvoston koon pienentämistä

3.3.2003 19:18

Kymmenkunta viljelijää vaatii Raisio Yhtymän hallintoneuvoston kaikkien jäsenten välitöntä erottamista. He vaativat myös, että uuden hallintoneuvoston koko tulisi rajoittaa nykyisestä 29 jäsenestä 21:een. Vaatimukset on kirjattu Raisio Yhtymän maanantaina julkaisemaan yhtiökokouskutsuun. Yhtiökokous käsittelee asiaa maaliskuun 21. päivänä.

Kokouskutsussa vaatimuksen esittänyt vehmaalainen maanviljelijä Harri Mäkitalo kertoo, että viljelijöitä huolestuttaa Raision kiinnostus kehittää kemianteollisuuttaan Ruoka Raision kustannuksella.

Viljelijät tyytymättömiävehnän hintaan

– Toivoisi, että viljelijöiden perustama Raisio arvostaisi enemmän viljaa. Tässä muutaman kaverin kanssa ajateltiin, että tehdään jotain asian eteen. Nyt on heitetty verkot kehiin. Katsotaan sitten yhtiökokouksessa, sanoo Mäkitalo.

Mäkitalon mukaan hallintoneuvosto on oikea osoite vaatimuksille.

– Hallintoneuvosto on Raisio Yhtymän suurin päättävä elin. Se päättää, kuka on hallituksessa, ja mitä linjauksia talossa on, hän sanoo.

Viljelijöitä harmittaa, että Raisio tuo vehnää ulkomailta, ja saa siten painettua viljan hinnan alas. Toisaalta pörssikurssikaan ei näytä vahvistumisen merkkejä.

Härmälä näyttäävihreää valoa

Aloitteen takana olevat viljelijät eivät kuulu Raision suurimpiin osakkeenomistajiin. Omistuskärjessä on muun muassa Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK, joka äänestää yhtiökokouksissa myös valtakirjan antaneiden maanviljelijäosakkaiden mandaatilla. Suuriin omistajiin kuuluu myös takavuosien ulkoministerin Heikki Haaviston perhe.

MTK:n puheenjohtaja Esa Härmälä kannattaa Raisio Yhtymän hallintoneuvoston koon pienentämistä.

– Minusta se on hyvä ajatus. Pitää katsoa, kuinka nopealla aikataululla siihen voidaan mennä, hän sanoo.

Härmälän mukaan hanke tuli tiedoksi jo Raisio Yhtymän hallintoneuvoston edellisessä kokouksessa, eikä se siksi tullut hänelle yllätyksenä.

Antti Haavistokannattaa keskustelua

Raision suurosakas ja hallituksesta muutama viikko sitten erotettu Antti Haavisto suhtautuu myönteisesti aloitteeseen.

– Kannatan kaikkia sellaisia aloitteita, jotka vievät yhtiötä eteenpäin ja tuovat sinne työrauhaa yhtiön menestyksen takaamiseksi, hän sanoo.

Haaviston mukaan viljelijöiden ja sijoittajien vastakkainasettelu ei ole tarpeen, sillä myös viljelijöillä on sijoittajaintressi yhtiössä.

– Keskustelu on tietysti paikallaan, sillä oleellinen kysymys on, pystyykö Raisio olemaan hyvä ja tehokas yritys kaikilla nykyisillä alueillaan, vai pitäisikö fokusta ajan myötä parantaa, sanoo Haavisto.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?