200309882 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Euroopan ensimmäinen 3G-verkko aloittiBritanniassa

Julkaistu: 3.3.2003 20:04

Hutchisonin Three joutuu vielä odottamaan päätelaitteita

Euroopan ensimmäinen kaupallinen 3G-verkko aloitti toimintansa virallisesti eilen, vaikka päätelaitteita ei vielä ole yleisesti saatavilla. Hongkongilaisen Hutchisonin brittitytär Three UK halusi kuitenkin pitää kiinni nimensä mukaisesta lanseerauspäivästä 3.3.2003.

Verkko on valmis suurimpien kaupunkien ympäristöissä ja monista palveluista on jo sovittu. Eilisestä alkaen britit ovat voineet myös tilata 3G-päätelaitteita maan suurimmilta elektroniikkaketjuilta kuten Dixonsilta ja Carphone Warehouselta.

Three kaavailee sopimuskauppiaikseen myös tavallisuudesta poikkeavia kumppaneita, kunhan päätelaitekauppa kunnolla käynnistyy. Yhtiö aikoo tavoitella asiakkaita muun muassa kemikalioketjun voimin. Itse se on vastaanottanut ennakkotilauksia jo usean viikon ajan, mutta ensimmäiset päätelaitteet tulevat asiakkaille aikaisintaan tämän kuun lopulla.

Alkuajan myyntivalttina Threellä on hinnoittelu. Se tarjoaa 600 euron hintaisia päätelaitteita puoleen hintaan maaliskuun ajan. Toisin kuin muut brittioperaattorit se ei aio subventoida päätelaitteiden kauppaa jatkossa, vaan uskoo selkeiden ja muita edullisempien puhelu- ja palveluhintojen houkuttelevan asiakkaita maksamaan täyden hinnan kännyköistään.

Hutchisonin Threellä – tai Kolmella kuten se itseään Suomessa kutsuisi – on kolmannen sukupolven lisenssejä useissa Euroopan maissa. Britannian lisäksi se vastaanottaa jo tilauksia ainakin Italiassa, jossa se lupaa aloittaa palvelunsa hyvin pian. Hutchison kääntää operaattorinimensä kunkin maan kielen mukaiseksi kolmoseksi.

Jalkapalloa nuorille miehille

Three on Britannian ainoa 3G-operaattori, jolla ei ole lainkaan toisen sukupolven verkkoa. Sen verkko kattaa kenties puolet maan väestöstä ja peittoalueiden ulkopuolella se turvautuu verkkovierailuun kilpailijoiden 2G-verkoissa.

Koska Threellä ei ole entuudestaan asiakkaita Britanniassa, se halusi aloittaa operaattoreista ensimmäisenä. Kohderyhmäkseen se on valinnut 18–30-vuotiaat miehet, joita se laskee peittoalueellaan olevan seitsemän miljoonaa.

Kun kaikilla potentiaalisilla 3G-asiakkailla on jo toisen sukupolven kännykkä, Threen täytyy houkutella heitä isoin panoksin niin kauan, kun sillä on etumatkaa kilpailijoihinsa. Three uskoo etenkin jalkapallon voimaan, ja se on sopinut Valioliigan kanssa yksinoikeudesta otteluiden parhaisiin videopaloihin. Lisäksi se mainostaa mahdollisuutta videoituihin konferenssipuheluihin.

Threellä on sopimuksia kymmenien sisällöntuottajien kanssa. Niihin kuuluu muun muassa Reutersin ja ITN:n uutisia sekä Emapin musiikkia ja viihdettä. Sisällön muokkaa teknisesti mobiilimaailmaan sopivaksi BBC Technology.

Threen verkkotoimittajina ovat suomalainen Nokia ja japanilainen NEC. Päätelaitteita sille valmistavat aluksi NEC ja amerikkalainen Motorola, vaikka ennen pitkää se myy myös Nokian malleja. Anna Mård, Lontoo

Tuoreimmat osastosta