200301188 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Listautumiset ovat hyytyneetYhdysvalloissa lähes kokonaan

Metsäjätti Georgia-Pacific perui pehmopaperiyksikkönsä listauksen huonojen markkinoidentakia

28.2.2003 18:23

Listautumisantien markkinat ovat Yhdysvalloissa kuivuneet alkuvuonna lähes tyystin. Tilanne on jopa huonompi kuin vuosi sitten: tammikuussa ei ensimmäisen kerran 30 vuoteen järjestetty yhtään listautumisantia.

Vuoden ensimmäinen listautuja nähtiin vasta helmikuun puolivälin tienoilla, kahden kuukauden listautumistauon jälkeen. Sitä paitsi helmikuussa tehdyt annit ovat lähes järjestään joutuneet viivyttämään listautumistaan, laskemaan hintoja ja vähentämään osakkeiden määrää, eikä kysyntä ole silti ollut kovin kummoista. Kurssitkaan eivät ole tuoneet totuttua listautumisnousua.

Kaikilla mittareilla mitattuna listautumismarkkinat ovat nyt historiallisen hyiset.

Georgia-Pacific yrittiyhdeksän kuukautta

Toissapäivänä listautumisantinsa perui kokonaan metsäyhtiö Georgia-Pacific, joka oli aikonut irrottaa menestyksekkään pehmopapereita valmistavan kuluttajatuoteyksikkönsä. Yhtiö ilmoitti listautumisaikeistaan jo kesäkuussa, mutta sen mukaan markkinat ovat koko tämän ajan olleet niin huonot, ettei listautumista ole kannattanut yrittää.

Nyt Georgia-Pacific luopui hankkeesta toistaiseksi. Sen mukaan listautumista tutkitaan uudestaan markkinatilanteen parannuttua.

Georgia-Pacificin suunnittelemalla miljardin dollarin annilla oli tarkoitus lyhentää velkoja ja suojata muuta metsäteollisuutta paremmat katteet tarjoavaa yksikköä asbestikanteilta, jotka uhkaavat yhtiön rakennustarvikeliiketointa.

Listautumismarkkinateivät piristy nopeasti

Kaikkiaan Yhdysvalloissa listautumista odottavia ja listautumisesta virallisen ilmoituksen antaneita yhtiöitä on vain 22. Niiden suunnitelmissa on kerätä markkinoilta vajaat kolme miljardia dollaria. Tasan vuosi sitten jonossa oli 48 yritystä, jotka olivat kahmimassa lähes 13 miljardin dollarin varoja.

Vaikka markkinatilanne paranisikin, kovin nopeasti uusia listautumisia ei siis ole tiedossa. Osa listautumisputkessa olevista yhtiöistä voi sitä paitsi vielä luopua aikeistaan.

Asiantuntijat arvioivatkin, että vaikka Irakin kriisi ratkeaisi nopeasti, eivät listautumismarkkinat vauhditu pikaisesti kuten kävi Persianlahden sodan jälkeen. Eivätkä markkinat heidän mukaansa palaa enää koskaan teknohuuman hullujen vuosien listautumisvauhtiin.

Viranomaiset tutkivatpankkien toimintaa

Listautumismarkkinoita painaa sama epävarmuus kuin muutakin taloutta.

Lisäksi niitä synkentävät takavuosien listautumisanteihin liittyvät epäselvyydet, jotka ovat nyt viranomaistutkinnassa. Investointipankkien epäillään koplanneen omia etujaan antien järjestämisen kanssa, mistä pankeille on luvassa syytteitä.

Investointipankeille listautumismarkkinoiden jäissä pysyminen tietää isoja tulomenetyksiä. Esimerkiksi Georgia-Pacificin peruma anti olisi tuonut Goldman Sachsille jopa 40 miljoonan dollarin palkkiot.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?