200302390 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Vienti Venäjälle kasvaa yhä

Julkaistu: 25.2.2003 20:08

Suomen vienti Venäjälle kasvoi viime vuoden tammi–marraskuussa 12 prosenttia 2,9 miljardiin euroon edellisvuoden 2,5 miljardista eurosta. Samaan aikaan Suomen koko vienti väheni kaksi prosenttia ja vienti EU-maihin kolme prosenttia.

Tuona aikana viennistä yli puolet meni metalli- ja elektroniikkateollisuuden piikkiin. Alan vienti Venäjälle kasvoi 17 prosenttia.

Venäjälle vietiin aiempaa enemmän esimerkiksi metallisäiliöitä, teollisuuden pumppuja, ilmastointilaitteita ja sähkökoneita.

Myös lääkkeiden, farmasiatuotteiden ja väritelevisioiden vienti kiihtyi, mikä kielii kulutuksen kasvusta. Ilmiö viittaa siihen, että viennin kasvu ei lankea vain suomalaisen valmistavan teollisuuden hyväksi. Viennistä osa on tavaraa, joka vain kulkee Suomen läpi.

Viime vuonna elintarvikkeiden vienti Venäjälle kasvoi kuusi prosenttia. Jatko ei kuitenkaan näytä hyvältä, sillä Venäjä asettaa lihantuonilleen rajoituksia huhtikuussa.

Venäjä suunnittelee myös meijerituotteiden tuontisäännöstelyä. Suomesta Venäjälle viedään paljon juuri maitojalosteita.

Rakennustuotteiden vienti Venäjälle kasvoi viime vuonna muutaman prosentin. Vienti sahasi kuitenkin euron ja ruplan kurssin vaihtelun tahdissa.

Tuoreimmat osastosta