200301956 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Suomi on teknologian käytössä maailman ykkösmaa

Julkaistu: 19.2.2003 19:52

World Economic Forum sanoo teknologian selittävän Suomen kovaa kilpailukykyä

Suomi hyödyntää maailmassa tehokkaimmin informaatioteknologiaansa. Davosin talouskokouksen järjestäjäsäätiön mukaan tämä on avainasia selittämään Suomen paremmuuden myös kilpailukykytilastoissa. Suomi pudotti eilen julkaistun informaatioteknologian käyttölistalla Yhdysvallat toiselle tilalle.

World Economic Forum -säätiö tarkasteli katsauksessaan informaatioteknologian käyttöä 82 maassa. Eilen Genevessä esitellyssä tutkimuksessa maat on pistetty paremmuusjärjestykseen sen mukaan, miten kilpailukykyisiä ne ovat teknologiassa. WEF laatii vuosittain myös kansainvälisen kilpailukykyraportin.

– Informaatio- ja kommunikaatioteknologioiden käyttö on talouden ja tuottavuuden kasvun vahvimpia moottoreita. Pelkät teknologiat eivät kuitenkaan yksin pysty lisäämään tuottavuutta. Suomi osoittaa, että esimerkiksi yrityksissä on muututtava paljon muutakin kuin että ne ottavat käyttöön vain uutta teknologiaa, sanoi tutkimusta koonnut ranskalaisen Insead-koulutuslaitoksen informaatioteknologian professori Soumitra Dutta.

Julkistustilaisuudessa oli paikalla ulkoministeriöstä Asko Numminen, joka järjestelee Suomen puolelta vuoden lopun suurta informaatioyhteiskunnan huippukokousta Geneveen. Myös hän painotti, että Suomen vahvuutta kilpailu- ja teknologiakyvyssä selittävät monet tekijät, kuten vankka koulutus, investoinnit, verkkopankkipalvelut ja Nokia.

Suomessa kaikki pystyvät hyötymään teknologiasta

Raportin tekijöiden mukaan yhdessä maassa toimivat teknologian edistämiskeinot ja sitä kautta parantuva tuottavuus eivät välttämättä toimi toisessa maassa, joten tällaisia suoria vinkkejä tutkimuksesta on turha hakea.

Katsaus on toinen laatuaan. Siinä tutkitaan joka maasta 62 eri osatekijää tilastoista ja haastatteluilla. Näiden mukaan muodostetussa indeksissä käsitellään kolmea suurta osa-aluetta eli it-ympäristöä kuten teknologiarakennetta, markkinoita, informaatiopolitiikkaa ja lainsäädäntöä; kansalaisten, liike-elämän ja hallituksen valmiutta it:n käyttöön sekä varsinaista käyttöä.

Suomi nousi ykköseksi viime vuoden kolmannelta tilalta. Ruotsi on pysynyt neljäntenä. Indeksiä on yksityiskohtaistettu, joten tutkimusta ei voi verrata suoraan viimevuotiseen.

Yhdysvallat tarjoaa edelleen parhaimman mahdollisuudet verkottumiseen, mutta putoaa kakkoseksi Suomen jälkeen it:n huonomman kilpailukyvyn takia. Suomen vei johtoon kansalaisten, liike-elämän ja hallituksen ahkera teknologian käyttö.

Tuoreimmat osastosta