200308966 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Tulosuutiset kävivät kalliiksi osakkaille

Julkaistu: 17.2.2003 19:06

Vajaan kuukauden jatkunut pörssiyhtiöiden tilinpäätöstiedotteiden vyöry on ollut ankea kokemus yritysten vanhoille osakkeenomistajille, vaikka yritykset ovatkin yrittäneet piristää omistajiaan iloisilla osinkouutisilla.

Useimmat tähän mennessä julkistetut tilinpäätöstiedotteet ovat pudottaneet yrityksen osakekurssia. Tulosten julkistamispäivänä yli 40 yrityksen osakekurssi on selkeästi pudonnut. Puolta pienemmän yritysjoukon osakekurssi sai tulosuutisesta julkistamispäivänä nostetta. Muutaman yrityksen osakekurssi ei ole tuloksen julkistuspäivänä heilahtanut kumpaankaan suuntaan.

Keskivertosijoittajan näkökulmasta kuva synkistyy lisää, kun vertaa tulosuutisesta piristyneiden ja lässähtäneiden osakkeiden listoja. Lässähtäneiden listalla ovat Helsingin pörssin kolme suurinta ja arvokkainta teollisuusyritystä sekä Suomen suurin kauppa.

Saman asian voi luonnollisesti lukea pörssin yleisindeksin kehityksestä: yleisindeksi on edelleen selkeästi alempana kuin tulosrumban alkaessa tammikuun loppupuolella.

Pettymysten taustalta löytyy yrityskohtaisia syitä, mutta yhteinen linjakin löytyy. Yritys toisensa jälkeen on joutunut kertomaan käännettä janoaville markkinavoimille, että yrityksen omilla markkinoilla käänteestä on vasta heikkoja signaaleja, jos edes niitä.

Esimerkiksi Nokia teki tapansa mukaan loistavan tuloksen, mutta sijoittajat pettyivät siihen, että yrityksen arviot lähitulevaisuudesta olivat entistä epämääräisempiä. Isoimmat metsäjätit puolestaan pettivät pahasti omistajiensa odotukset jo toteutuneilla tuloksillaan.

Keskon kurssiromahdus tulosuutisen jälkeen johtui ilmeisesti yritysjohdon mielestä vain siitä, että markkinoille oli päässyt syntymään epärealistisia odotuksia loppuvuodesta. Niin Keskon kuin paperijättien johtajat olisivat toki voineet valistaa markkinoita realistisista tulosodotuksista jo ennen tulosjulkistuksia.

Raisio on pettänyt markkinat niin monta kertaa aiemmin, että uusien huonojen uutisten ei oikeastaan olisi enää pitänyt olla kenellekään yllätys.

Pikkuyritysten puolella Benefonin ruumiinvalvojaisiin on varauduttu osakemarkkinoillakin jo pitkään, mutta silti tilinpäätöstiedotteen yhteydessä annettu ilmoitus lopun ajan lähestymisestä järkytti sijoittajat vielä lähes puolittamaan yhtiön arvon yhdellä iskulla.

Päälistan yhtiöistä eiliseen mennessä iloisimman kurssiyllätyksen tulospäivänään tarjonnut Tietoenator ylitti markkinoiden tulosodotukset vain hiuksenhienosti, mutta sijoittajat pitivät parantuneita kannattavuusnäkyviä kunnon kurssiloikan arvoisina.

Pörssistä poistuvan Rautakirjan kurssihyppy tulospäivänään johtunee emoyhtiö SanomaWSOY:n samana päivänä antamasta positiivisesta tulosvaroituksesta. Rautakirjan osakkeet vaihtuvat SanomaWSOY:n osakkeisiin ja yhtiöiden sulautuminen tulee voimaan ensi kuun alussa.

Pikavoittoja jahtaavan sijoittajan elämä muuttuisi helpoksi, jos tulosjulkistusta seuraisi systemaattisesti useimmissa tapauksissa kurssinotkahdus myös seuraavilla tuloskierroksilla. Suhteellisen varmaa rahaa olisi silloin luvassa myymällä osakkeet aina pois ennen tulosjulkistusta ja ostamalla julkistuksen jälkeen samat osakkeet takaisin.

Ennen kuin valitsee tämän pysyväksi sijoitusstrategiakseen, kannattaa kuitenkin tarkkailla tilannetta vielä muutaman tuloskierroksen ajan. Huonoina aikoina on luontevaa, että useimmat yritysten kertomat asiat ovat ikäviä ja aiheuttavat myös ikäviä kurssireaktioita. Hyvinä aikoina käy helposti päinvastoin.

Tuoreimmat osastosta