200305837 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

USA:n kulutusjuhla jatkuu, mutta epävarmuus voimistuu

Julkaistu: 14.2.2003 10:14

Tilastot kertovat amerikkalaiskuluttajien pitäneen taloudenkasvua yllä selkeästi ennakoitua voimakkaammin, mutta kulutuksen mahdollisuuksien jatkaa kasvuaan olevan rajoitettu. Viime syksyn voimakkaat autokauppaluvut ovat osoittautuneet ohimeneväksi ilmiöksi, joka sitä paitsi veti varoja pois muusta kulutuksesta sen sijaan että olisi lisännyt sitä, ja nyt automyynnin hiipuminen puolestaan kertoo käytettävissä olevien tulojen siirtyvän takaisin muihin hyödykkeisiin. Tässä mielessä Yhdysvaltojen hallituksen veroalennuspolitiikka on ollut onnistunutta, ja keskuspankin koronalennukset ovat mahdollistaneet velkavetoisen kulutuksen jatkumisen. Irakin tilanteen epävarmuus on kuitenkin hallinnut markkinoita jälleen kerran yön aikana, ja YK:n asetarkastajien tänään antama lausunto jättää varjoonsa muut tapahtumat. Eurooppa on edelleen hajallaan Irakin kysymyksessä, mikä pahentaa tilanteen epävarmuutta.

Japanin kokonaistuotanto kasvoi vastoin odotuksia viime vuoden viimeisellä neljänneksellä. Kausitasoitettu kasvu ylsi 0,5 prosenttiin edellisestä neljänneksestä kun ennakko-odotus arvioi sen suistuneen 0,4 prosenttia. Kasvua veti vienti, joka voimistui marras-joulukuussa Yhdysvaltojen satamalakon päättymisen jälkeen. Japanin yritysten odotukset ovat kuitenkin heikentymässä ja maan teollisuustuotanto supistui joulukuussa ennakoitua pahemmin.

Osakemarkkinoilla alamäki jatkui Yhdysvaltojen vahvoista vähittäismyyntiluvuista huolimatta. Amerikkalaisindeksit painuivat puolitoista prosenttia ennen kuin toipuivat kaupankäynnin viimeisten puolentoista tunnin aikana. Dow Jones päätyi miinukselle 0,11, S&P 500 0,16 ja Nasdaq 0,12 prosenttia. Toipuminen näyttäisi tapahtuneen lähinnä teknisten tekijöiden varassa. Aasiassa kokonaistuotantotilasto nosti Nikkeitä 1,2 ja Topixia 0,6 prosenttia. Hang Seng vahvistui 0,7 prosenttia ja Kospi säilyi jotakuinkin ennallaan.

Korkomarkkinoilla viitelainojen tuotot jatkoivat laskuaan pääoman hakeutuessa turvaan Irakin aiheuttamalta epävarmuudelta. Yhdysvaltojen kaksivuotinen tuotto painui 1,6 prosentista 1,54 prosenttiin ja kymmenvuotinen 3,93 prosentista 3,87 prosenttiin. Alimmillaan kymmenvuotinen kävi 3,84 prosentissa mutta heikkeni ilmeisesti japanilaisen rahan vetäydyttyä kotimaan osakemarkkinoille aamupäivällä. Saksan kaksivuotinen tuotto on painunut 2,46 prosentista 2,4 prosenttiin ja kymmenvuotinen neljästä 3,93 prosenttiin. Euroalueen rahamarkkinoiden koronlaskuodotus voimistuu edelleen, ja Suomen inflaation voimakas hidastuminen tammikuussa antaa oman lisänsä odotuksille.

Valuuttamarkkinoilla dollari painui 121,4 jenistä 120,4 jeniin Tokion osakemarkkinoiden vetäessä varoja amerikkalaisobligaatioista. Euro on kivunnut 1,075 dollarista 1,085 dollariin koska yhteisvaluutta tarjoaa vakaata säilytyspaikkaa Irakin sodasta hermostuneille sijoitusvaroille. Jeniä vastaan euro on kivunnut 130 jenistä 130,5 jeniin.

Päivän päähuomio kiinnittyy YK:n asetarkastajien selontekoon. Sen varjossa saadaan euroalueelta hajatilastoja, tärkeimpinä Italian teollisuustuotanto ja Ranskan työmarkkinoiden kehitys. Yhdysvalloista saadaan alustava kuluttajaluottamusindikaattori Michiganin yliopistolta. Tärkeämpi tilasto on kuitenkin tammikuun teollisuustuotanto ja ennen kaikkea kapasiteetin käyttöaste: tuotannon arvioidaan toipuneen joulukuun laskustaan, mutta käyttöasteen jäävän 75,6 prosenttiin, eli kauas tasolta joka lisää investointien tarvetta. Teollisuuden investoinnit taas ovat välttämättömiä, jotta talous saa kasvua muualtakin kuin yksityisestä kulutuksesta.

Tuoreimmat osastosta