Ennustaa nousua - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Eimo paransi loppuvuotta kohden

Tarkkuusmuoviosia valmistavan Eimo Oyj:n liikevaihto loka-joulukuussa säilyi edellisvuoden tasolla ja oli 73,6 miljoonaa euroa, kun vuotta aiemmin vaihtoa kertyi 73,9 miljoonaa euroa. Liikevoitto oli niinikään edellisvuoden lukemassa eli 6,4 miljoonassa eurossa.

10.2.2003 11:13

Osaketta kohden tulosta kertyi (laimennettu) 0,08 euroa loka- joulukuussa. Yhtiö huomautti, että ilman valuuttakurssimuutoksia se olisi tehnyt loka-joulukuussa historiansa varttimyyntiennätyksen.

Koko vuoden voitto putosi Koko viime vuonna liikevaihto kasvoi edellisvuodesta 52 prosenttia 252 miljoonaan euroon, jossa orgaanista kasvua oli 24 prosenttia. Koko vuoden liikevoitto laski 4,2 miljoonaan euroon edellisvuoden 9,6 miljoonasta ja osakekohtainen tulos (laimennettu) oli 0,05 euroa.

Ennen satunnaiseriä koko vuoden voitto yli puolittui 3,3 miljoonaan edellisvuoden 7,8 miljoonasta eurosta. Uudelleenjärjestelykulujen osuus voitosta oli keskimäärin 2,1 miljoonaa euroa.

Eimo ilmoitti, että sen liikevaihto on noussut orgaanisesti ja yritysostoilla keskimäärin 55 prosenttia vuoden 1996 jälkeen.

Euroopan osuus kasvoi

Eimon liikevaihdosta Euroopasta kertyi 61 prosenttia, Amerikasta 32 ja Aasiasta seitsemän prosenttia. Matkaviestinnän ja muun elektroniikkateollisuuden asiakkaat muodostivat 88 prosenttia loka-joulukuun liikevaihdosta. Vuotta aiemmin lukema oli 87 prosenttia.

Loppuvuonna Euroopassa myynti ja kannattavuus ylittivät asetetut tavoitteet johtuen yllättävän vilkkaasta joulukuun myynnistä. Amerikassa myynti ja kannattavuus olivat odotettua alhaisemmat myös ilman valuuttakurssimuutoksia. Aasiassa Eimo käynnisti tuotannon laajentamisen, ja odottaa sen johtavan tuotannon moninkertaistumiseen kuluvana vuonna.

Koko vuoden liikevaihdosta 54 prosenttia tuli Euroopasta, 42 Amerikasta ja neljä prosenttia Aasiasta. Matkaviestinnän ja muun elektroniikkateollisuuden osuus liikevaihdosta laski 83 prosenttiin edellisvuoden 88 prosentista.

Parannusta tänä vuonna

Eimo arvioi, että alkaneena vuonna sen liikevaihto ja tulos paranevat menneestä vuodesta. Yhtiön ydinmarkkinan eli matkapuhelinviestinnän arvioidaan kasvavan jonkin verran edellisvuodesta.

Tammi-maaliskuun myynti ja kannattavuus putoavat yhtiön mukaan selvästi loka-joulukuusta, mutta paranevat selvästi huhti-kesäkuussa. Alkuvuosipuoliskon tuloksesta tulee parempi kuin vuosi sitten, yhtiö ennustaa.

Eimo ilmoittaa muuttavansa liiketoimintansa rakennetta tänä vuonna parantaakseen markkina-asemaansa. Muutokset voivat olla yritysostoja, yhteisyrityksiä tai tuotantolaitosten myyntejä.

Eimo on rakentanut ennusteensa perustuen 450 miljoonan matkapuhelimen myyntiin maailmassa tämän vuoden aikana.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?