200301212 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

RSI etsii hiljaiset nousijat

Julkaistu: 7.2.2003 11:28

Suhteellinen voimaindeksi RSI ilmaisee, miten osake on menestynyt suhteessa pörssi-indeksiin tai muihin osakkeisiin. Suhteellista voimaindeksiä kutsutaan myös englanninkielisen nimensä relative strength index -nimensä mukaan RSI:ksi.

Menetelmä perustuu odotukseen, että suhteelliselta voimaindeksiltään vahvat yhtiöt säilyvät sijoittajien suosikkeina myös tulevaisuudessa.

RSI-luku 60 kertoo, että mitattava osake on kehittynyt paremmin kuin 60 prosenttia vertailuryhmän osakkeista. Ostosignaali saadaan, kun RSI-käyrä leikkaa liukuvan keskiarvonsa alhaaltapäin. Myyntisignaali saadaan, kun RSI-käyrä laskee ja painuu liukuvan keskiarvonsa alapuolelle.

Viereisessä esimerkissä on käytössä sisäinen voimaindeksi, joka kertoo osakkeen omien nousu- ja laskupäivien suhteen.

Stochastics-menetelmä perustuu siihen, että päivän päätöskursseilla on nousutrendissä taipumus olla lähempänä päivän ylintä ja laskutrendissä lähempänä päivän alinta kaupantekokurssia. Esimerkiksi 10 päivän stochastics-käyrä kertoo kunkin päivän viimeisen kaupantekokurssin suhteessa viimeisten 10 päivän aikana olleeseen ylimpään ja alimpaan kauppaan.

Ostosignaali saadaan, kun stochastics-käyrä leikkaa liukuva keskiarvonsa alta päin, myyntisignaali kun tapahtuu päinvastoin.

Momentti kertoo yksinkertaisesti sen, kuinka monta prosenttia päätöskurssi on noussut tai laskenut verrattuna valittuun ajankohtaan. Esimerkissä verrataan tämän päivän kurssia siihen, mihin kurssi päätyi kuusi päivää sitten.

Klassisesti tulkittuna momentti antaa ostosignaalin leikatessaan nollalinjan alapuolelta, ja myyntisignaalin, kun se leikkaa nollalinjan yläpuolelta.

Tuoreimmat osastosta