200301485 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Yksityineneläkevakuutuskiinnostaajoka neljättäyli 45-vuotiasta

6.2.2003 19:29

Joka neljäs yli 45-vuotias on kiinnostunut ottamaan yksityisen eläkevakuutuksen. Suurin piirtein yhtä suuri joukko haaveilee siirtyvänsä työelämästä osa-aika- tai varhaiseläkkeelle, ja vain joka kymmenes jatkaisi työssäoloa eläkeiän yli.

Tulokset käyvät ilmi ET-lehden teettämästä Suuri Valinta 2003 -tutkimuksesta, joka selvitti suomalaisten suhtautumista erilaisiin ikääntymiseen liittyviin piirteisiin. Tutkimuksen analysoi Sek & Greyn viestintäpsykologi Mirka Parkkinen.

Parkkisen mukaan uusien ikääntyjien eli 45–49-vuotiaiden usko yhteiskuntaan tulevaisuuden turvaajana on heikompi kuin suurten ikäluokkien eli 50–59-vuotiaiden tai senioreiden eli yli 60-vuotiaiden. Lähes 70 prosenttia uusista ikääntyjistä ilmoitti olevansa kiinnostunut yksityisestä eläkevakuutuksesta tai varojensa sijoittamisesta muutoin tulevaisuuden varalle.

Ihmissuhteet ajavat työn edelle

Tutkimuksen mukaan suosituin syy siirtyä ennenaikaiselle eläkkeelle on halu lisätä omaa aikaa. Monet vastaajat kertoivat tehneensä riittävästi töitä ikäänsä nähden. Erityisesti uusien ikääntyjien mielestä ihmissuhteet ovat tärkeämpiä kuin työ.

Monet haaveilevat matkustelemisesta ja muuttamisesta lämpimiin maihin. Lähes puolet uusista ikääntyjistä haluaisi muuttaa osaksi vuotta esimerkiksi Espanjan tai Portugalin kaltaiseen lämpimään maahan.

Ikävintä ikääntymisessä on vastaajien mielestä terveydentilan heikentyminen. Suurin osa vastaajista kuitenkin arvioi terveydentilansa olevan hyvä tai erinomainen.

Mainokseteivät puhuttele

Naisista 51 ja miehistä 44 prosenttia on sitä mieltä, että mainokset eivät osaa puhutella heidän ikäisiään ihmisiä oikein.

Heitä myös ärsyttää se, että mainoksissa esiintyy vain nuoria ihmisiä. Alle 20 prosenttia miehistä ja naisista kertoo näkevänsä mainoksia, jotka tuntuvat juuri heille tarkoitetuilta.

Tilastokeskuksen mukaan yli 45-vuotiaita suomalaisia oli yli 2,2 miljoonaa vuonna 2001. Suuri Valinta -tutkimukseen haastateltiin lokakuusta 2002 tammikuuhun 2003 yli 600:aa ihmistä. Tutkimuksessa käytettiin henkilökohtaisia haastatteluja ja täytettäviä lomakkeita.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?