200304714 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Metson paperikonetilaukset romahtivat loppuvuonna

Julkaistu: 5.2.2003 20:33

Toimitusjohtaja Bergmanin mukaan neuvoteltavana on paljon tilauksia

Konepajakonserni Metson viime vuoden lopusta voi helposti tehdä keskenään ristiriitaisia tulkintoja. Loka–joulukuun tulos koheni selvästi liikevaihdon pienenemisestä huolimatta, mutta uusia tilauksia konsernille herui hyvin nihkeästi.

Surkeimmin kehittyivät paperi- ja sellukoneiden tilaukset. Loppuvuonna Metso Paper sai uusia tilauksia peräti 39 prosenttia vähemmän kuin toissa vuonna samaan aikaan. Vuodenvaihteessa tilauskanta oli yli viidenneksen pienempi kuin vuotta aiemmin. Toimitusjohtaja Tor Bergman valoi kuitenkin eilisessä tiedotustilaisuudessa uskoa siihen, että kyseessä on tilapäinen kuoppa, joka voi lähiaikoina täyttyä.

– Neuvoteltavana olevien tilauksien lista on poikkeuksellisen pitkä. On paljon projekteja, jotka voivat realisoitua tilauksiksi lyhyen ajan sisällä, sanoi Bergman.

Uudet koneet Kiinaan

Bergmanin maailmankartalla koneuusintoja on odotettavissa USA:ssa ja uusien koneiden tilauksia Kiinasta. Molemmissa maissa tilauksia voi tulla esimerkiksi suomalaisilta metsäteollisuuden jäteiltä. Stora Ensolla on käynnissä iso remonttiohjelma USA:n tehtaillaan ja UPM-Kymmene tilaa tuota pikaa kokonaan uuden ison hienopaperikoneen Kiinaan Changshun tehtaalleen. Changshun koneen voisi hyvällä omallatunnolla jo lukea Metson tilauskantaan, koska samalla tontilla oleva ensimmäinen konekin on merkiltään Valmet.

Marraskuussa Metso sopi maailman suurimman kartonkikoneen toimittamisesta Ning Singh -nimiselle yhtiölle Kiinaan 220 miljoonalla eurolla. Sopimuksen piti astua voimaan eli tilauksen vahvistua tammikuussa, mutta rahoitusjärjestelyt ovat edelleen kesken.

Paperikonetilausten kuoppa saattaa johtua siitäkin, että syksyllä orastanut paperiteollisuuden käänne parempaan näyttää lässähtäneen aivan viime vuoden lopulla. Kun metsäteollisuusjohtajien kuluvan vuoden visiot ovat painuneet synkiksi, saattavat vireillä olevat projektit pysyäkin vain vireillä olevina. Se olisi Metsolle murheellista.

Murskauksella tasaisempaa

Metson toisella pääbisneksellä eli kiven ja mineraalien käsittelyn koneilla meni tasaisemmin kuin Metso Paperilla, mutta tulosta Metso Minerals tekee yhä heikommin kuin Metso Paper.

Svedalan toiminnallinen integrointi Metsoon valmistui syyskuun loppuun mennessä ja maksoi saneerauskuluina 72 miljoonaa euroa ja 1800 työpaikkaa.

Svedala-fuusiosta saavutettavien vuotuisten synergiahyötyjen kokonaisarviota Metso korotti viime vuonna 90 miljoonaan euroon. Synergioista noin puolet toteutui jo viime vuonna ja loppujen toteutumista odotetaan tänä vuonna. Juuri toiminnan tehostumisen varaan laskee varatoimitusjohtaja Sakari Tamminen Metson kuluvan vuoden tulosparannuksen, sillä markkinoilta tai volyymikasvusta ei isommin apua parannukseen heru.

Menneellä tilikaudella Metso Mineralsilla meni hyvin Euroopassa lukuunottamatta Saksaa. USA:ssa Mineralsin kysyntä oli heikkoa. Kaivosteollisuus osti tuotteita vaisusti.

Uusien koneiden markkinavaikeuksien vastapainoksi Metson huoltobisneksellä meni hyvin. Jälkimarkkina- ja huoltopalvelujen osuus Metson koko vuoden liikevaihdosta kohosi 27 prosentista 33 prosenttiin.

Sakari Tamminen esitteli eilen viimeistä kertaa Metson tuloslukuja. Toimitusjohtaja Mikko Kivimäen seuraajaksi valittu Tamminen siirtyy Rautaruukkiin viimeistään huhtikuun lopussa. Tulosmurheet eivät uudessa työpaikassa vähene.

Seuranneessa nimityskierroksessa Metso Mineralsin toimitusjohtaja Olli Vaartimo kohosi Tammisen paikalle ja Vaartimolta vapautuneelle paikalle tulee Bertel Langenskiöld Fiskarsin toimitusjohtajan paikalta.

Tuoreimmat osastosta