200309270 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

OECD arvostelee Suomea hitaudesta julkisten palvelujen uudistamisessa

Julkaistu: 4.2.2003 20:00

Talousjärjestön mukaan Suomi on pudonnut terveysalan uudistajien kärjestä

Talouden yhteistyö- ja kehitysjärjestö OECD arvostelee, että Suomen julkisten palvelujen vertaileminen on miltei mahdotonta. Eilen julkistamassaan Suomen talouskatsauksessa järjestö lisäksi kehottaa suomalaisia pysymään työelämässä pidempään ja suosittelee keventämään työhön kohdistuvaa verotusta.

OECD:n mukaan Suomi johti aikoinaan julkisen hallinnon uudistuksia, mutta on jäänyt nyt muista jälkeen. Uudistuksia tarvittaisiin palvelujen ulkoistamisessa.

– Suomalaisille ei anneta tietoa julkisten alojen kuten terveys- ja koulutuspalvelujen kuluista, tuotosta tai hinnoista. Hallituksen pitäisi ottaa tässä mallia Tanskasta, Norjasta ja Ruotsista, OECD ojentaa.

Valtion kuluja olisi leikattava terveydenhuollossa ja koulutuksessa. Kunnille on annettava vahvempi rooli sairaalapalvelujen ostajina, ja pieniä kuntia olisi yhdistettävä. Pitkiä opiskeluaikoja olisi lyhennettävä.

Työttömyyseläkeon liian korkea

OECD huomauttaa, että Suomi tuskin saavuttaa tänä tai ensi vuonnakaan tavoitettaan ylijäämäisestä budjetista, koska yrityksiltä tulee vähemmän verotuloja osakkeiden arvon putoamisen takia.

Suomen talouskasvu on ollut järjestön parhaimpia, mutta OECD muistuttaa Suomen väestön ikääntyvän nopeammin kuin muissa OECD-maissa. Tämä asettaa kovia vaatimuksia tiukalle taloudenpidolle.

Suomen olisi siksi uusittava eläkejärjestelmänsä niin, että varhaiselle eläkkeelle jääminen olisi nykyistä vaikeampaa. Vuonna 2001 vain 22 prosenttia uusista eläkeläisistä jäi eläkkeelle 65-vuotiaana, pääosa jäi varhais-, työkyvyttömyys- tai työttömyyseläkkeelle. 55-vuotiaana työttömyyseläkkeelle jäävä suomalainen saa korkean, noin 60 prosentin, korvauksen.

OECD:n mielestä valtion olisi tiukennettava menosääntöjään esimerkiksi samantapaisiksi kuin USA:n liittovaltiolla, jonka kulupäätökset on sidottu samanaikaisiin leikkauksiin.

Järjestö kehottaa yksityistämään valtion vielä osaksi omistamat yritykset heti, kun osakemarkkinat sen sallivat.

Palveluja ei osteta, kun työtä verotetaan liikaa

Suomen talouden nousu on ollut informaatioteknologiavetoista, ja nyt kun ala on vaikeuksissa, voi kasvukin tyssääntyä. OECD näyttää Suomelle silti ensi vuodeksi miltei neljän prosentin talouskasvua, kun tälle vuodelle se ennustaa 3,2 prosenttia. Inflaatio nousee tänä vuonna reiluun kahteen prosenttiin ja ensi vuonna 2,4:ään. Työttömyys pysyy noin 9,5:ssä.

Suomen verotus on yhä OECD-maiden korkeimpia vielä leikkaustenkin jälkeen. Työtuloja verotetaan keskimäärin 46 prosenttia, kuudenneksi eniten OECD-maista. Tämä vähentää työhaluja, ja työt tehdään itse eikä palveluja osteta. OECD toistaa entiset suosituksensa työn verottamisen alentamisesta.

OECD:n mukaan valtio avustaa useita aloja enää vähän, vähemmän kuin EU:ssa keskimäärin, mutta maataloustuet ovat jääneet korkeiksi. Vuosina 1999–2001 Suomessa maksettiin maataloustukea 1,4 miljardia euroa, kun esimerkiksi Ruotsissa maksettiin 0,4 miljardia euroa. Vain Ranska ja Saksa maksoivat maataloudestaan enemmän.

Talousjärjestö myöntää kuitenkin, että Suomen maatalouden mullistus on ollut ankara: maatilojen määrä on vähentynyt vuoden 1995 100 000 tilasta noin 75 000:een vuonna 2001. Suomen olisi maksettava tukea yhä vähemmän, ja alaa uusittava niin, että kuluttajahinnat putoaisivat.

Tuoreimmat osastosta