2003010929 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Riskienhallinnan tarve kasvaa yrityksissä koko ajan

Laadun ja riskienhallinnan johtaja Asko Ihalainen Keskosta:

4.2.2003 20:00

Lisääntynyt tarve saada yrityksen riskit kontrolliin ei ole vain heijastusta viimeaikaisista yrityskupruista, vaan riskienhallinnan tarve kasvaa koko ajan. Tätä mieltä on kokenut laadun- ja riskienhallinnan johtaja Asko Ihalainen Keskosta. Ihalainen puhui tiistaina Laatukeskuksen ja sisäisen tarkastuksen yhdistyksen Week of Excellence -seminaarissa Helsingissä.

– Kontrollin tarve kasvaa, mutta täyteen kontrolliin ei päästä koskaan. Luottamus on edelleen suuri arvo.

Ihalaisen mukaan riskienhallinnassa suuntaus on saada kontrollit sisällytettyä yritysten henkilöstön omaan toimintaan, erillisiä poliiseja tai valvojia ei kaivata.

Kontrolloinnin kehittämistä hidastaa Ihalaisen mukaan eniten kiire: muutosten toteuttamiselle ei tahdo löytyä aikaa. Sinänsä muutosvastarinta on tavallista yrityksen joka portaassa tsupparista johtajaan.

Aika on Ihalaisen mukaan uusi riski yritysmaailmassa.

– Kaikki tapahtuu nykyisin aina vaan nopeammin ja nopeammin. Ongelma on, miten pitää naruista kiinni kiihtyvässä vauhdissa.

Sijoittajatvaativat vähän

Ihalaisen mielestä suomalaiset sijoittajat vaativat turhan vähän tietoa pörssiyritysten riskienhallinnasta. Enemmänkin voisi edellyttää. Tosin se voi johtua osin pörssistäkin. Pörssillä ei ole yleisiä voimakkaita vaatimuksia hyvästä hallintokäytännöstä. Uusille pörssiyhtiöille tällaisia vaatimuksia on esitetty ja vanhoillekin yksittäisten asioiden osalta.

Yhdysvalloissa sijoittajat suhtautuvat tähän huomattavasti tiukemmin. Professori Jarmo Leppiniemi Helsingin kauppakorkeakoulusta esitteli seminaarin osallistujille Yhdysvaltain presidentin George W. Bushin kymmenen kohdan vaatimusohjelman.

Ohjelmassa edellytetään, että jatkossa sijoittajat saavat parempaa tietoa, yritysjohdon vastuuta lisätään ja tilintarkastusta kehitetään vahvemmaksi ja riippumattomammaksi.

– Näitä kannattaa edistää, Leppiniemi totesi.

Tilintarkastusta on Leppiniemen mukaan syytä remontoida Suomessakin. Hänen mukaansa toimitusjohtaja ja hallitus eli keskeiset tarkasteltavat valitsevat yhä tilintarkastajat. Tosiasiallisia osakkeenomistajista koostuvia valintakollegioita ei ole Leppiniemen mielestä juuri nähty.

– Tilintarkastajien tarjouskilpailussa ei saisi päätyä tilanteeseen, jossa joko pyritään vaihtamaan epämieluisa tarkastaja tai kilpaillaan siitä, kuka suurpiirteisimmällä tarkastuksella on valmis panemaan nimensä tilinpäätöksen alle, Leppiniemi latasi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?