200304699 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Komissio syynää elintarvikkeita

Julkaistu: 3.2.2003 19:26

Euroopan komissio harkitsee tiukennuksia terveysväittämien käyttöön. Viikonlopun Financial Times -lehdessä komissaari David Byrne totesi, että suurennuslasin alla ovat esimerkiksi Danonen, Nestlén, Kellogg’sin ja Unileverin tuotteiden mainokset, joiden mukaan tuotteet parantavat kehon omia puolustusmekanismeja.

Funktionaaliselle eli terveysvaikutteiselle elintarvikkeelle ei ole olemassa kansainvälisesti hyväksyttyä määritelmää. Komission mukaan elintarvike on funktionaalinen, jos se tavanomaisten ravitsemuksellisten ominaisuuksien lisäksi vaikuttaa myönteisesti elimistön yhteen tai useampaan toimintoon, edistää terveyttä ja hyvinvointia tai vähentää sairauden riskiä.

Elintarvikeviraston ohjeiden mukaan funktionaalisia voisivat olla esimerkiksi ruisleipä tai kaurahiutaleet. Vähärasvaiset, vähälaktoosiset, gluteenittomat tai täydennetyt elintarvikkeet eivät ole funktionaalisia elintarvikkeita, jos ne eivät tavallisten ravitsemuksellisten ominaisuuksien lisäksi vaikuta myönteisesti elimistön yhteen tai useampaan toimintoon.

Uuselintarvikkeita ovat esimerkiksi kaikki geenitekniikalla tuotetut elintarvikkeet, mutta myös muilla uusilla valmistusmenetelmillä tai uusista raaka-aineesta tuotetut tai muunnetun kemiallisen rakenteen omaavat elintarvikkeet. Niillä voi olla myös funktionaaliselle elintarvikkeelle ominaisia piirteitä. Sellaisista esimerkkeinä ovat veren kolesterolitasoon vaikuttavat, kasvisteroleita sisältävät tuotteet.

Tuoreimmat osastosta