200307935 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Nopea nousu – sitten joskus

Julkaistu: 31.1.2003 19:09

Taloudellisesti ankeat ajat ovat jatkuneet Yhdysvalloissa poikkeuksellisen pitkään. TT:n johtaja Jussi Mustonen korostaa, että USA:n yritykset potevat vuosia jatkuneen investointibuumin jälkeistä krapulaa. Kapasiteettiähky helpottaa hitaammin kuin perinteinen taantuma, jota on edeltänyt inflaation kiihtyminen ja keskuspankin jarrutus korkoja nostamalla.

Kapasiteetin käyttöaste on USA:n teollisuudessa alimmillaan 20 vuoteen. Kysynnän alkaessa elpyä yritykset eivät heti ryhdy laajennusinvestointeihin. Ennen kuin investoinnit lähtevät kunnolla kasvuun, uusi nousukausi ei ole vakaalla pohjalla.

Etlan ennustepäällikkö Pasi Sorjonen näkee USA:n investointiähkyssä jotain lupaavaakin. Yritykset investoivat liikaa etenkin tietotekniikkaan ja muuhun huipputeknologiaan, jotka vanhenevat tavallisia koneita nopeammin käyttöasteesta riippumatta. Ähky saattaa mennä ohi pelättyä nopeammin.

Osuuspankkikeskuksen pääekonomisti Timo Lindholm kehuu suomalaisten teollisuusyritysten kilpailukykyä. Sitten kun vientimarkkinat alkavat vetää, Suomen teollisuuden kasvuluvut ampaisevat ylös. Kun maailman suhdannenäkymät ovat aivan sumussa, tämän ampaisun ajoittaminen on pelkkää arvausta – ehkä syksyllä, ehkä vasta ensi vuonna.

Pettymysten vuosi 2002

Viime vuonna uuden nousukauden odottelussa koettiin pettymyksiä, varsinkin vuoden alkupuolella. Ekonomistit eivät olleet ainoat ennusteidensa korjaajat. Etlan Sorjonen muistuttaa, miten vuoden alussa lukuisat yritysjohtajat arvioivat omasta näkövinkkelistään uuden nousun alkaneen. Alkukeväästä Suomen talouskasvu oli hetkellisesti lupaavan voimakasta.

USA:n yritysten kirjanpitoskandaalit haittasivat osaltaan talouskehitystä. Sorjosen mukaan alkukesästä ekonomistit tajusivat, että markkinatilanteen uuden synkistymisen taustalla täytyy olla muitakin syitä kuin skandaalit. Silloin tajuttiin Irakin kriisin epävarmuutta lisäävä vaikutus.

Matalasuhdanteen syyt löytyvät USA:n ja Euroopan talouden kysyntä- ja rakenneongelmista. Irakin kriisi on lisäjarru, aivan kuten terrori-iskut vuoden 2001 loppupuolella. Jos Irakin kriisiin löytyy nopea sotilaallinen tai rauhanomainen ratkaisu, tämä epävarmuustekijä poistuu. Jos kriisi tai mahdollinen sota pitkittyy, myös talouden elpymistä jarruttava epävarmuus jatkuu ja öljyn hinnan nousu nykyiseltäkin tasolta tuo lisää tuskaa.

Tuoreimmat osastosta