200308842 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Finnet-konserni aloittaa osakeannilla

Julkaistu: 31.1.2003 19:39

Uuden konsernin tappiot eivät kaadu omistajien niskaan

Maakunnallisten puhelinyhtiöiden Finnet aloittaa taipaleensa konsernimuotoisena ensi viikolla klassisesti eli järjestämällä osakeannin. Asiasta päätetään keskiviikon yhtiökokouksessa.

– Sitä on kaavailtu. Ajankohdasta varmasti keskustellaan, mutta eiköhän anti toteuteta kevään kuluessa, sanoo konsernin rakennusmestari, kehitysjohtaja Matti Kotisaari Finnetistä.

Kotisaari ei paljasta annilla koottavaa summaa, mutta toteaa aiempien rahankeräysoperaatioiden olleen suuruudeltaan muutamia kymmeniä miljoonia euroja kerrallaan.

Rahaa on tarvittu, koska Finnetin toiminta on ollut roimasti tappiollista. Etenkin matkapuhelinoperaattori DNA:n toimintaa on jouduttu tukemaan.

Yhtiö tuotti tappiota 70 miljoonaa euroa vuonna 2001 ja 50 miljoonaa viime vuonna. Tämän vuoden tappion on arvioitu olevan 30 miljoonaa euroa.

Kotisaaren mukaan omistajayhtiöt eivät joudu alaskirjaamaan Finnetin tappioita omiin taseisiinsa, vaan ne otetaan mukaan Finnetin painolastiin.

OsakevaihdollaFinnetin osakkeita

Yhtiökokouksessa siunataan lopullisesti jo sovittu konsernin muodostaminen osakevaihdolla. 33 maakunnallista puhelinyhtiötä vaihtaa omistamiensa Finnetin tytäryhtiöiden, muun muassa DNA:n, osakkeet Finnetin osakkeisiin.

Finnet-konsernin osakepääomaksi tulee 48 miljoonaa euroa. Se on vain murto-osa siitä noin 200–250 miljoonan euron summasta, jonka puhelinyhtiöt ovat parissa vuodessa sijoittaneet tytäryhtiöihin.

– Matkapuhelinpuolen investoinnit ovat olleet luokkaa 200 miljoonaa euroa, Kotisaari myöntää.

Äkkiseltään näyttäisi, että puhelinyhtiöt ovat saaneet yli 200 miljoonan euron sijoituksestaan vain 48 miljoonan euron edestä Finnet-osakkeita.

– Hyvä vaihtokauppa, eikä mennyt alihintaan. Tämähän on oikeastaan vain omaisuuden siirtoa taskusta taskuun; puhelinyhtiöthän omistavat Finnetin, sanoo Mikkelin Puhelimen toimitusjohtaja Reima Huttunen.

Huttunen ei pitänyt mukaan lähtöä pakkorakona, koska Mikkelin Puhelin olisi voinut yhtä hyvin liittoutua Soneran tai Elisankin kanssa. Yksinjäänti olisi ollut vaihtoehdoista huonoin.

Tuoreimmat osastosta