200305079 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Schymanin syntilista

Julkaistu: 28.1.2003 16:05

Vasemmistopuolue vänsterpartietin eroamaan joutunut puheenjohtaja Gudrun Schyman on ollut todellinen kauhukakara Ruotsin poliittisessa elämässä. Hänen toilauksiinsa on suhtauduttu käsittämättömän ymmärtäväisesti. Nollatoleranssi on ollut todella kaukana.

Vasta jääminen kiinni verovilpistä pakotti hänet eromaan puheenjohtajan paikalta. Tämäkin tapahtui tosin vasta puoluehallituksen painostuksen jälkeen.

Kansankodissa vasemmistopoliitikko voi tuskin pahempaan rikokseen syyllistyä kuin veronkiertoon. Schyman on tässäkin suhteessa aivan omaa luokkaansa. Hän vähensi omassa verotuksessaan muun muassa matkakuluja, jotka valtio oli hänelle itse asiassa työmatkoina jo kustantanut.

Myös hänen tonttikaupoistaan on löytynyt epäselvyyksiä. Elinkeinonharjoittamiseen hankittu tontti on myydessä ilmoitettu verottajalle asuntotonttikauppana, jolloin myyjä selviää pienemmillä veroilla.

Schymanin syntilista saattaa vielä kasvaa, sillä verottaja on alkanut tutkia takautuvasti hänen ilmoittamiaan vähennyksiä.

Raha-asioissaan Schyman ei ole muutenkaan ollut mikään tarkan kruunun tyttö. Svenska Dagbladet -lehti paljasti tällä viikolla, että hän on esimerkiksi ajanut ajanut taksilla Tukholman keskustan ja Arlandan lentokentän väliä 158 686 kruunulla siitä huolimatta, että eduskunta on ostanut hänelle tuota väliä liikennöivän lentokenttäjunan vuosikortin. Vähälle käytölle jääneen vuosikortin hinta on 54 512 kruunua.

Pelkkiä rahasummia ei tässä kannata tuijottaa. Periaatteellisesti taitaa olla tärkeämpää se, että Ruotsin eduskunnan matkustusohjesäännön mukaan taksia saa käyttää ainoastaan silloin, kun julkisia kulkuvälineitä ei ole käytettävissä. Puolueena vänsterpartiet on ollut tiukasti tämän periaatteen takana. Lisäksi puolue on vastustanut taksien käyttöä niiden ympäristöhaittojen takia.

Ruotsalaiselle medialle Schyman on ollut koko poliittisen uransa ajan todellinen herkkupala. Ennen luovien veroilmoitusten paljastumista Schyman on ehtinyt kohahduttaa ruotsalaismediaa muun muassa poseeraamalla rohkeissa bikinikuvissa. Eniten on silti kirjoitettu hänen ongelmallisesta suhteestaan alkoholiin. Alkoholismi on aika ajoin saanut niin surullisia piirteitä, että edes poliittiset vastustajat eivät ole tohtineet käyttää tilannetta täysipainoisesti hyväkseen. Pietikäistyyppinen eroaminen valtiopäiviltä ei ole kuitenkaan ole ollut Schymanin mielestä ajankohtaista.

Hän aikoo jatkaa valtiopäiväedustajana myös verojupakan jälkeen. Ja miksei jatkaisi, sillä onhan hän vaseti muuttanut Skåneenkin sen takia, että pystyy kuittaamaan suuremmat kulukorvaukset kuin pääkaupunkiseudulla asuva kansanedustaja. Valtiopäiväedustajana jatkaminen ei tosin taida enää olla ihanläpihuutojuttu edes Schymanille, sillä yleinen mielipide on kääntynyt näiltäkin osin varsin kriittiseksi häntä kohtaan.

Vaikka Schymanin eroon liittyy paljon henkilökohtaista tragiikkaa, sillä on myös poliittisia seurauksia. Puoluejohtajana hän on pikku erikoisuuksistaan huolimatta ollut varsin kyvykäs. Hänen kaudellaan vänsterpartiet on yltänyt parhaimpaan vaalitulokseensa kautta aikain. Nyt puolue on vailla selkeää johtajaa.

Eniten Schymanin ero saattaa vaikuttaa Ruotsin tulevaan Emu-äänestykseen. Rahaliiton vastustajat ovat menettäneet yhden keskeisimmistä hahmoistaan. Vänsterpartietin kannattajat ja osa vasemmistodemareista pysyvät varmaan kielteisellä kannallaan ilman Schymaniakin, mutta hajaäänien kalastelussa hän olisi epäilemättä ollut ei-leirille värikäs vetonaula.

Tuoreimmat osastosta