200304274 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kuntien talous putoaa tänä vuonna pakkaselle

Julkaistu: 27.1.2003 19:06

Kuntaliiton kyselyn mukaan tasapanovuodet ovat takana

Yli 300 kuntaa arvioi, että niiden vuosikate vähenee tänä vuonna. Kuntien yhteenlaskettu velkakanta kasvaa samalla yli miljardi euroa.

Asukasta kohti laskettu vuosikate jäisi pienemmäksi kuin yli kymmeneen vuoteen. Vuosikatteen heikkeneminen koskee suurinta osaa kunnista ja yli neljää miljoonaa kuntalaista.

Tiedot ilmenevät Kuntaliiton tekemästä kyselystä, jonka mukaan kuntien talous pysyi viime vuonna keskimäärin edellisvuoden tasolla. Myös useimpien kuntien vuosikate parani.

Kaikkein pienimmissä kunnissa vuosikate keskimäärin kaksinkertaistui, ja myös keskisuurten kuntien talous parani. Kaikkein suurimmissa kaupungeissa vuosikate keskimäärin puolittui.

Vuosikatteen laskuun vaikuttaa lähinnä verotulojen väheneminen. Yhteisöveron jako-osuus on sekin pienentynyt, kunnallisveroon on tehty vähennyksiä ja valtionosuuksien indeksitarkistukset on puolitettu. Kuluvana vuonna ei Kuntaliiton mukaan myöskään ole odotettavissa sellaisia verotilitysten oikaisuja kuin vuonna 2002.

Uudellamaalla tilanne heikkeni erityisen voimakkaasti jo viime vuonna. Kuluvana vuonna vuosikate ei riitä poistoihin enää missään maakunnassa. Erityisen vaikeaksi tilanne muodostuu Keski-Pohjanmaalla ja Varsinais-Suomessa.

Suuret velkaantuvatmyös tänä vuonna

Kuntaliiton toimitusjohtajan Risto Parjanteen mukaan suurten kaupunkien lainat kasvoivat merkittävästi jo viime vuoden puolella ja kierre jatkuu.

– Talousarvioiden mukaan suurten kaupunkien lainat jopa kaksinkertaistuvat vuodesta 2001. Kaikkien kuntien yhteenlaskettu lainakanta kasvaa runsaan kolmanneksen 2001–2003. Heikon talouden kuntien velkamäärä on kasvanut jo pidemmän aikaa.

Seuraavaan hallitusohjelmaan olisikin Parjanteen mielestä saatava linjaus kuntien tehtävien ja niiden rahoituksen paremmasta tasapainosta.

– Verokevennyksiä ei jatkossa voi tehdä kuntien kustannuksella. Verovähennykset on korvattava kunnille ja valtionosuuksiin saatava täysi indeksitarkistus. Kuntien oikeutta yhteisöveroihin ei pidä heikentää.

Kuntaliiton tammikuun puolivälissä tekemään tiedusteluun vastasi 424 Manner-Suomen kuntaa. Vastausprosentti oli 98,4.

Tuoreimmat osastosta