200306497 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Pohjoismaat nostaisivat alkoholinverotusta koko EU:n alueella

Julkaistu: 27.1.2003 19:35

Lipposen mukaan Suomen on kevennettävä alkoholiveroa lähiaikoina

Pääministeri Paavo Lipposen (sd.) mukaan Pohjoismaiden yhteisenä tavoitteena on, että alkoholipolitiikka otettaisiin EU:ssa vakavasti. Yhtenä keinona tässä on alkoholin verotuksen kiristäminen koko EU:n tasolla, Lipponen sanoi toimittajatapaamisessa Helsingissä eilen.

Hänen mukaansa EU:n kevyt suhtautuminen alkoholipolitiikkaan johtuu juomateollisuuden intressien turvaamisesta. Erityisesti Ranskassa, Italiassa ja Espanjassa viinintuotanto on merkittävää teollisuutta.

Eurooppalainen alkoholipolitiikka ei Lipposen mukaan voi muuttua kovin nopeasti. Suomi ei voikaan tehdä muuta kuin keventää alkoholin verotusta, kun tuonti vapautuu ja Virosta tulee EU:n jäsenmaa. Se vähentää valtion verotuloja ja lisää alkoholin terveyshaittoja.

– Tässä tilanteessa meidän täytyy hakea se kapea polku, jota pitkin voidaan turvata mahdollisimman suuret verotulot ja pitää alkoholin terveyshaitat hallinnassa, Lipponen sanoi.

Myös oikeusministeri Johannes Koskinen esitti Aamulehden haastattelussa alkoholiveron nostoa koko EU:ssa. Vihreiden puheenjohtaja, entinen peruspalveluministeri Osmo Soininvaara puolestaan sanoi MTV3:n haastattelussa, että kaikki EU:n terveysministerit kannattavat jo alkoholin verotuksen kiristämistä.

Hallitusohjelman mukaan alkoholiveroa oli määrä laskea päättymässä olevan vaalikauden aikana vähitellen, jotta sopeutuminen vapautuvaan tuontiin olisi sujunut asteittain. Veroa ei kuitenkaan tämän vuoden alusta laskettu, vaan sopeutuminen tapahtuu ensi vuoden alusta äkkirysäyksellä.

Maksukevennys eisaa kannatusta

Alkoholinveron alentamisen ohella Lipponen keventäisi seuraavan vaalikauden aikana palkkaverotusta työllisyyden parantamiseksi. Lipponen toisti nihkeän kantansa keskustan ja myös kokoomuksen ajamaan työnantajamaksujen keventämiseen.

– Sosiaalidemokraatit haluavat käyttää niukan veronkevennysvaran palkansaajien verojen keventämiseen, kokoomus ja keskusta käyttäisivät ison osan tästä varasta työnantajien maksukevennyksiin, Lipponen sanoi.

Lipposen mukaan esillä ollut Holm-Vihriälä-malli työnantajamaksujen alentamiseksi matalapalkka-aloilla on teoreettinen ja siinä on suuria heikkouksia.

– Ei sen käyttäminen silti ole poissuljettu.

Lipposen mukaan valtiosihteeri Raimo Sailaksen työllisyystyöryhmän väliraportti osoitti, että työttömyyden alentamiseen ja työllisyyden parantamiseen ei ole olemassa yhtä temppua.

Suomen talouden elpyminen siirtyy Lipposen mukaan kohti ensi vuotta, koska kansainvälisessä talouskehityksessä ei ole merkkejä paremmasta. Lipposen mukaan kasvu ja työllisyys ovat entistäkin voimakkaammin kuluttajien luottamuksen ja kotimaisen kysynnän varassa.

Tuoreimmat osastosta