200307875 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Tuoteväärennösten ja piratismin torjuminen vaikeaa

Julkaistu: 24.1.2003 15:30

Tuoteväärennösten määrä on kasvanut maailmanlaajuisesti nopeasti. Esimerkiksi Suomen tulli löysi viime vuonna tuoteväärennöksiä komission epävirallisten tietojen mukaan jopa 4,5-kertaisen määrän edellisvuoteen verrattuna. Vuonna 2001 Suomen tulli löysi hieman yli 800000 väärennettyä artikkelia.

Euroopan komissio pyrkii saamaan kuriin näiden piraattituotteiden salakuljetuksen tehostamalla EU:n ulkorajojen valvontaa. Sisämarkkinakomissaari Frits Bolkestein on antanut jäsenmaiden käsiteltäväksi uuden asetuksen. Sen perusteella tulliviranomaisilla olisi nykyistä selkeämmät ja joustavammat valtuudet puuttua väärennettyjen ja tekijänoikeuksia rikkovien tuotteiden salakuljettamiseen. Myös Suomessa ollaan uudistamassa asiaa koskevaa lainsäädäntöä. Eduskunnassa on parhaillaan käsittelyssä lakiesitys, joka kieltää tekijänoikeuksia rikkovien tuotteiden tuonnin niin Venäjältä kuin EU-maistakin.

Komission esityksen taustalla on se, että komissio pelkää EU:n laajentumisen lisäävän piraattituotteiden salakuljetusta EU:n alueelle. Jos runsaan vuoden kuluttua EU:hun liittyvät Puola ja Baltian maat eivät pane ulkorajojensa valvontaa kuntoon, piraattituotteet kulkevat entistä helpommin Venäjältä esimerkiksi Saksan markkinoille. Ongelma ei koske pelkästään tulevia jäsenmaita, koska piraattituotteiden salakuljetus kolmansista maista EU:n alueelle on kasvanut erittäin nopeasti viiden viime vuoden aikana. Komission tilastojen mukaan tulliviranomaiset takavarikoivat vuonna 2001 tekijänoikeuksia rikkovaa tavaraa kahden miljardin euron arvosta.

Tuoteväärennöksiä ja niiden salakuljettamista on vaikea saada pelkän rajavalvonnan keinoin kuriin. Ongelmaan voidaan puuttua tehokkaammin niissä maissa, joissa tuotteita valmistetaan. Maailmankaupassa kulkee niin paljon tavaraa, etteivät tulliviranomaisten keinot riitä saamaan ongelmaa kuriin. Tilanne on samantyyppinen kuin esimerkiksi kansainvälisessä huumekaupassa. Tehostetusta valvonnasta huolimatta ongelma on edelleen kasvanut.

Tuotteiden väärentäminen ja salakuljettaminen ovat paisuneet jo niin suuriksi, että niitä voidaan pitää maailmankaupan rakenteellisina ongelmina. Venäjän lisäksi ongelmallisia alueita löytyy Kauko-idästä. Esimerkiksi Suomeen tuli viime keväänä konttikaupalla Indonesiassa valmistettuja Goodyearin polkupyöränrenkaita. Kiinassa ongelmaan on pyritty tarttumaan, koska tuoteväärennösten kuriin laittaminen oli yksi Kiinan jäsenyysehdoista Maailman kauppajärjestöön.

Kiinan korkein oikeus on määrännyt kiinalaisyrityksen lopettamaan Legon lelujen kopioiden valmistamisen. Vuonna 1999 alkaneen oikeudenkäynnin seurauksena Legon leluja laittomasti valmistaneen yrityksen on esitettävä julkinen anteeksipyyntö Beijing Daily -lehdessä ja maksettava tanskalaisille symbolinen vahingonkorvaus. Kiinassa toimivien suomalaisyritysten arvion mukaan tuomioista huolimatta piratismin kuriin saaminen Kiinassa on loputon urakka.

Kansainvälisen ulottuvuuden lisäksi tuoteväärennökset ovat myös kansallinen ongelma. Esimerkiksi laittomasti kopioitujen tietokoneohjelmien käyttäminen on asiantuntijoiden mukaan Suomessa yleistä. Kysymys on kuluttajien asenteesta. Niin kauan kun tuoteväärennöksille ja kopioille on kysyntää, on tarjonnan saaminen kuriin vaikeaa.

Tuoreimmat osastosta