SK Telecomin osake laski 20% - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

3g-kauhu iski Etelä-Korean sijoittajiin

Julkaistu: 24.1.2003 12:25

Viimeinen kynnys ennen astumista täyden 3g-palvelun aikaa on todella korkea myös Koreassa. Suurimman matkapuhelinoperaattorin SK Telecomin aikeet sijoittaa uusiin wcdma-verkkoihin on kohdannut tiukkaa vastarintaa sijoittajista ja analyytikoilta. Yhtiön osakkeen kurssi on tipahtanut viidenneksen kolmessa päivässä.

SK Telecom Co:n johto on ryhtynyt torjuntatoimiin ilmoittamalla hankkivansa omia osakkeita markkinoilta, joilla yhtiön arvosta on kadonnut 3,5 miljardia dollaria sijoitussuunnitelmien julkistuksen jälkeen.

SK Telecomilla on noin 15 miljoonaa tilaajaa ja 53 prosentin markkinaosuus Koreassa. Enemmistö tilaajista käyttää datasovelluksia tukevia puhelimia yhtiön 3g-ilmarajapintaa tukevassa cdma2001 1x –verkossa. Yhtiö onnistuikin kasvattamaan datapalvelujen kuukausittaista keskitilaajatuloa 91 prosenttia viime vuonna kolmeen euroon. Summa on vaatimaton kun sitä vertaa NTT DoCoMon 3,4 euroon kuukaudessa.

800 miljoonaa euroa yli odotusten

Mutta kun SK Telecom julkisti vajaan kahden miljardin euron investointisuunnitelman se herätti analyytikot ärhäkkääseen kritiikkiin ja myyntisuositusten antamiseen. Markkinoilla oli odotettu 1,2 miljardin euron vuosi-investointeja.

Analyytikot kritisoivat sitä, ettei SK Telecomilla ole varmaa tietoa 3g-palvelujen kysynnästä ja sitä, ettei wcdma-verkkotekniikka ole vielä viimeisen päälle valmista. Yhtiön mukaan se tarvitsee uudet verkot pystyäkseen vastaamaan tulevaan kysyntään.

SK Telecom onkin ottanut investointisuunnitelmat uuteen tarkasteluun. Lopputulos voi olla tuttu. 3g-palvelujen aloittamista lykätään. Samsungin ja LG Telecomin toimittaman wcdma-verkon piti käynnistyä tämän vuoden toisella puoliskolla.

Korean toiseksi suurin matkapuhelinvälittäjä, valtio-omisteisen KT Telecomin mobiilioperaattoriyhtiö KTF ei myöskään pysy aikaisemmin ilmoitetussa kesäkuun aikataulussa. Lehtitietojen mukaan viivytys voi olla jopa kymmenen kuukautta.