200309114 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Nokian ihme jatkuu

23.1.2003 20:08

Nokian ihme aina uudestaan ja uudestaan on tulos, joka hintaeroosiosta huolimatta kertyy kännyköistä. Nokian tuotantoketjusta ja kaikista muistakin toiminnoista on tiristetty viimeisetkin rasvat pois. Esimerkiksi koko viime vuoden hankinnan ja valmistuksen kulut pienenivät 1,5 miljardia euroa eli kahdeksan prosenttia, vaikka valmistettujen puhelimien määrä kasvoi lähes kymmenesosan.

Esimerkiksi alihankkijat joutuvat tekemään työnsä aina vain halvemmalla. Puhelimen kuoria valmistava Perlos antoikin hiljattain tulosvaroituksen.

Puhelinkaupassa Nokia menestyi parhaiten Euroopassa ja Tyynenmeren alueella. Amerikoissa ja Kiinassa tuli takkiin. Ollila vakuutti eilen, että yhtiö nousee myös cdma-puhelimien kaupassa vielä omalle tasolleen. Nyt Nokian markkinaosuus etenkin USA:ssa käytetyn toisen polven cdma-tekniikan puhelimissa on vain runsaat kymmenen prosenttia.

Verkkokaupassa Nokiallakin on kasvuongelmien lisäksi ihan oikea tulosongelma. Asiakasrahoituksen luottotappiot ovat jo kahtena peräkkäisenä vuotena syöneet verkkobisneksen kokonaistuloksen lievästi tappiolle. Eikä teleoperaattorien ahdingosta syntynyt markkinasynkkyys hellittäne tänäkään vuonna. Koko Nokian tulos tulee siis kännyköistä.

Nokialla on kännykkävoittojensa ja muhkean kassansa ansiosta kyllä varaa pysyä verkkobisneksessä huonojen aikojen ylikin. Yhtiö on sitkeästi vakuuttanut hyötyvänsä siitä, että se osaa mobiilitekniikan verkoista puhelimiin.

Oheisen taulukon nettotuloksesta on oikaistu pois 0,3 miljardia euroa kertakuluja viime vuodelta ja lähes 1,6 miljardia edellisvuodelta. Nokian ilmoittama 87 miljoonan euron Nokia Venturen sijoitustuotto vuoden lopulta ei ole mukana tuloksessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?