200304262 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Rata kovistelee pörssiyhtiöitä tiedotus-puutteista

Julkaistu: 22.1.2003 20:10

Rahoitustarkastus tehostaa pörssiyhtiöiden kovistelua tiedotuksen laiminlyönneistä. Viime vuonna yhdeksän yhtiötä sai huomautuskirjeen, ja lisää voi olla tulossa.

Huomautuskirjeet koskivat puutteellista tiedotusta. Se tarkoittaa esimerkiksi viivyttelyä muuttuneiden tulosnäkymien kertomisessa. Vuonna 2001 vastaavia huomautuskirjeitä annettiin vain yksi.

Tutkintapyyntöjä poliisille tiedotusrikoksista lähti viime vuonna Ratasta kaksi eli yhtä paljon kuin aiempina vuosinakin. Poliisi saa tutkintapyynnön rikoksesta, jos Rata epäilee että yhtiö on syyllistynyt tiedotusrikokseen. Mikäli tiedonantovelvoitteiden rikkominen on vähäistä, kyseeseen tulee huomautuskirje.

Tutkinta ehostunut

Huomautuskirjeiden määrän lisääntyminen johtuu tehostuneesta tutkinnasta. Rata sai päätökseen viime vuonna 30 aihepiiriä koskevaa tutkimusta. Kesken on yhdeksän tiedotusta koskevaa selvitystä, joten huomautuskirjeitä voi olla luvassa lisää. Edellisenä vuonna vastaavia tutkimuksia päättyi yhdeksän ja sitä edellisenä vuonna viisi.

– Aiemmin julkisuuteen annettu oletus tuloksen kehittymisestä pitää korjata heti, kun tulee yhtiön johdon tietoon, että ennuste ei toteudu, sanoo markkinavalvoja Janne Häyrynen.

Huomautusta tai tutkimuspyyntöä poliisille ei välttämättä anneta, jos yhtiö on esimerkiksi korjannut ajoissa liian optimistisiksi osoittautuneet ennusteensa. Huomautus tai tutkimuspyyntö voi kuitenkin lähteä korjauksesta huolimatta, jos yhtiö on aiheetta ennustanut liian positiivisesti näkymiään.

Tuoreimmat osastosta