Investointien kasvun vaatimatonta - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Nordea: Epävarmuudesta vaatimattomaan nousukauteen

Julkaistu: 22.1.2003 11:12

- Loppuvuosi 2002 sujui maailmalla ja Suomessa osapuilleen juuri niin vaatimattoman kasvun ja epävarmuuden oloissa, kuin ounastelimmekin syyskuun Talousnäkymiä julkistaessamme, Nordean pääekonomisti Juha Ahtola toteaa keskiviikkona julkistetussa Nordean talousennusteessa.

Yhdysvalloissa kuluttajat sinnittelivät aina joulumyynteihin saakka ja ylläpitivät siedettävää talouskasvua. Euroalue sen sijaan heikkeni Saksan vanavedessä lähes koko vuoden ja kasvuvääntö vuoteen 2003 tultaessa on hyvin vaatimaton. Osakemarkkinoilla näkyi toivon kipinöitä loka-marraskuussa, mutta markkinoiden suunta on edelleen selkiintymätön.

Epävarmuus Irakin tilanteesta on heijastunut yritysten ja sijoittajien varovaisena käyttäytymisenä ja kohonneena öljyn hintana - tietysti. Olennaista muutosta ei ole näkyvissä ennen kuin epävarmuus tavalla tai toisella poistuu. Nordean arvioissa tämä epävarmuus poistuu kevään aika, ja katseet kohdistuvat sitten enemmän talouksien perustekijöihin, todetaan ennusteessa.

Yritysten kaiken aikaa käynnissä oleva tervehtymisprosessi yhdessä ekspansiivisen talouspolitiikan kanssa alkaa kääntää Yhdysvaltojen taloutta kohti nousukautta. Nordea ei kuitenkaan usko nousukaudesta tulevan erityisen vahvaa yritysten varovaisuuden takia, mikä pitää myös investointien kasvun vaatimattomana.

Euroalue elpyy hitaammin, mutta vuoden 2003 loppupuolella pitäisi vientivetoisen nousukauden merkkien olla jo selvät. Riskitekijöinä heikomman kehityksen suuntaan euroalueella ovat ennen kaikkea Saksan talousvaikeudet ja euron vahvistunut kurssi. Nordeassa uskotaan kuitenkin, että euro alkaa heiketä dollaria vastaan jo kevään aikana Irakin tilanteen selkiinnyttyä.

Euroopan keskuspankki laskenee ohjauskorkoaan helmi-maaliskuussa, mutta todennäköisesti vain 0,25 prosenttia.

Suomi yskähdellen eteenpäin

Suomen talous pääsi viime vuoden loppupuoliskolla noin kolmen prosentin kasvuvauhtiin ja sama vaisuhko tahti jatkuu kuluvana vuonnakin - keskimäärin.

- Odotamme BKT:n laajenevan tänä vuonna kolme prosenttia ja ensi vuonna 3,8 prosenttia. Viime kuukausina tilanne ei ole olennaisesti muuttunut ja BKT-ennusteemme ovatkin samat kuin muutama kuukausi sitten tehdyssä ennustetarkistuksessa, sanoo ekonomisti Reijo Heiskanen.

Vuoden aikana ja eri sektoreilla tilanne vaihtelee kuitenkin selvästi. Vientiteollisuuden näkymät elpyvät hitaasti, mikä yhdessä sodanuhan kanssa synkentää talouden tunnelmia erityisesti vuoden alkukuukausina. Tunnelmat vuoden jälkipuoliskolla, mahdollisesti jo keväällä, voivat kuitenkin olla ratkaisevasti ensimmäistä neljännestä paremmat. Tuolloin myös euro heikkenee, joten talven joutokäynnin jälkeen vienti vauhdittuu jälleen kesällä.

Matalat korot ja autoveron alennus pistävät vauhtia sekä autojen että asuntojen kauppaan etenkin alkuvuoden synkähköjen tunnelmien hälvetessä. Kotitalouksien kulutus laajeneekin kuluvana vuonna vahvasti, minkä seurauksena säästämisaste alenee. Nordea arvioi yksityisen kulutuksen laajenevan 3,5 prosenttia, mikä on selvästi viime vuosia enemmän. Kulutuksen vahva kasvu perustuu kestokulutustavaroiden vahvaan kehitykseen, muutoin kulutus laajenee varsin vakaasti.

Tuoreimmat osastosta