200304706 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Valontuoja

Julkaistu: 21.1.2003 19:06

Helvarin uusi toimitusjohtaja Asko Kallonen luottaa valaisintekniikkaan ja kehitystyöhön

Helvarin uusi toimitusjohtaja, diplomi-insinööri Asko Kallonen, 44, on koko työuransa ollut tekemisissä sähkön ja valon kanssa. Helvar tekee valaisinteollisuudessa käytettäviä kuristimia ja elektronisia liitäntälaitteita sekä valaistuksen säätöön ja ohjaukseen tarvittavia valaistuselektroniikan tuotteita.

Edelliset kuusi vuotta Kallonen toimi valaisimia valmistavan Idmanin toimitusjohtajana ja sitä ennen Onnisen sähkötukkukaupasta vastaavana johtajana.

Vastapainona monille yleisjohtajille, myös Kallosen koulupohja tukee tehtyjä uravalintoja: Teknillisessä korkeakoulussa hänen pääainevalintansa olivat elektroniikka ja yritysstrategiat.

– Valo on upea asia, Kallonen naureskelee valontuojan uraansa.

– Sähkötekniikan alalla monet asiat jäävät piiloon, mutta valaistus näkyy. Se on sekä tekniikkaa että arkkitehtuuria. Maailmallakin pää kääntyy herkästi ylöspäin, niin että välillä on niska kipeänä. Tuote ei ole pääosassa vaan se, mitä tuotteella saadaan aikaan, Kallonen jatkaa.

Laadun kehittäminen korostuu

Helvar kuuluu osana Aminoffien omistamaan Helvar Merca -konserniin. Kalloselle yhtiö oli tullut tutuksi jo edellisessä tehtävässä luotettavana komponenttien toimittajana. Omissa tuoteryhmissään Helvar on yksi Euroopan suurimmista ja tunnetuimista tuottajista. Perustuotteet on pitkälle standardisoitu ja tuotanto on massatuotantoa.

Helvar Merca -konsernin rakenne on muuttunut voimakkaasti viime vuosina, mahdolliset muutostarpeet Helvarissa kartoitetaan erikseen. Tarkoituksena on tehdä sitä, mitä yhtiö kymmenien vuosien kokemuksella parhaiten osaa. Kallosen mukaan yhtiö haluaa kasvaa teknisellä osaamisella ja toiminnan tehokkuudella.

– Kilpailukykyä parannetaan ja prosesseja virtaviivaistetaan kasvuhakuisuus mielessä, Kallonen sanoo.

Johtajana Kallonen sanoo luottavansa faktoihin. Päätöksenteossa perusteluiden on oltava kunnossa. Kun pitkän tähtäyksen linjaukset on tehty huolellisesti, muuttuviin tilanteisiin voidaan reagoida myös hyvin nopeilla päätöksillä.

Toiminnan kehittäjä -luonteensa Kallonen paljastaa myös kertoessaan keskeisimmät hankkeet Idman-vuosiltaan. Ne olivat toimitusvarmuuteen ja luotettavuuteen liittyvät kokonaislaadun ja toiminnan laadun parannukset sekä tuotannon läpimenoaikojen lyhentäminen.

Valaisinmarkkinat seuraavat suhdanneherkkää rakennusteollisuutta. Valaistusalan toimittajan näkökulmasta toimisto- ja teollisuusrakentamisen suurta heilahtelua tasoittavat jonkin verran julkiset infrastruktuurihankkeet, kuten katujen ja teiden rakennus.

Vapaa-aikanaan Kallonen on monipuolisen ulkoliikunnan harrastaja. Kelit ratkaisevat lajin, nyt sujuu hiihto. Viime vuosina maratonit ovat jääneet vähemmälle, sillä kesällä eniten aikaa vie golf. Urheilukipinä on purrut myös perheen 14- ja 18-vuotiaisiin poikiin, joten osa vapaa-ajasta kuluu myös pallokentän laidalla. Puoliso Tarja Kallonen on Pankkiyhdistyksen tutkija.

Tuoreimmat osastosta