200306077 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Riskirahaei odota umtsia

Julkaistu: 21.1.2003 17:59

Kolmannen sukupolven matkapuhelinteknologian viivästyminen näkyy pääomasijoittajien valinnoissa tänä vuonna. Umts-verkoissa käytettävien palveluiden sijaan kiinnostus kohdistuu nyt välivaiheen teknologioihin kuten gprs-verkkoihin ja langattomiin wlan-lähiverkkoihin tehtäviin palveluihin. Sijoittajien lemmikiksi on nousemassa myös monipuolinen nanoteknologia, jolle löytyy käyttöä niin informaatio- kuin bioteknologiassakin.

Teknoyhtiöiden pörssilistautumisia ei ole odotettavissa ennen kuin markkinat paranevat, joten yritysten on kerättävä tuotekehitysrahansa yksityisiltä ja julkisilta pääomasijoittajilta. Tekesin hankerahoitusjohtajan Hannu Väisäsen mukaan rahoituksen kysyntä on hieman laskenut, joten Tekesillä olisi mahdollisuuksia rahoittaa useampia hankkeita. Suurin ongelma on, ettei yritysten muu rahoitus ole kunnossa.

– Institutionaaliset sijoittajat kuten eläkeyhtiöt ovat olleet viime vuonna tiukkoina, eikä uusia rahastoja ole juuri kerätty. Myöskään uusia pääomasijoittajia ei ole tullut markkinoille, joten lisärahaa ei ole tulossa jakoon tänä vuonna, toteaa pääomasijoitusyhtiö 3i:n it-sijoituspäällikkö Kimmo Korpela.

Riskirahaa kuitenkin on, ja sille etsitään aktiivisesti kohteita. Kriteerit ovat tiukentuneet parin vuoden takaisesta it-huumasta: tärkeää on nyt kokenut johto ja näyttö terveestä liiketoimintamallista. Korpela näkee myös bisnesenkeleille selkeän tilauksen, sillä pienin summin yrityksen alkutaipaleeseen osallistuvat sijoittajat tuovat hankkeisiin vankan kokemuksensa.

Tuoreimmat osastosta