200308948 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Sveitsiläispankki Credit Suisse teki ennätystappion viime vuonna

Julkaistu: 21.1.2003 20:13

USA:n investointipankin varaukset rasittivat eniten tulosta

Sveitsin toiseksi suurin pankki Credit Suisse on tehnyt viime vuonna nähtävästi Euroopan suurpankkien huonoimman tuloksen. Pankin arvion mukaan tappiot nousevat sen yrityshistorian suurimmiksi, 3,4 miljardiin Sveitsin frangiin eli noin 2,3 miljardiin euroon. Tälle vuodelle pankki odottaa jo voitollista tulosta.

Rahoitusjohtaja Phil Ryan sanoi, että pankki pakkasi niin paljon menoja kuin mahdollista viime vuoteen, jotta johtoon nostettu kaksikko John Mack ja Oswald Grübel voi lähteä tänä vuonna puhtaalta pöydältä.

Rahoituslaitos ei aio luopua investointipankistaan Credit Suisse First Bostonista, vaikka tämä teki viime vuonna arviolta reilun puolet tappioista.

CS joutui varaamaan miltei 340 miljoonaa euroa kuluihin, joita sen on maksettava sijoittajille jotka haastoivat pankin oikeuteen. Nämä valittavat pankin johtaneen heitä harhaan sijoitusohjeillaan. CSFB on maksanut korvauksia Yhdysvaltain finanssivalvontaviranomaisille jo lähes 136 miljoonaa euroa.

Myös konkurssiin mennyt energiayhtiö Enron aiheutti finanssikonsernille tappioita.

Taantuva talouselämävaikeuttaa yhä pankkeja

Finanssikonserniin kuuluva vakuutusyhtiö Winterthur pääsi viime vuoden viimeisellä neljänneksellä vihdoin voitolle. Konsernin jättitappiot ovat johtuneet osaksi juuri vakuutusyhtiön tuottamattomista osakeinvestoinneista. Vaikeuksissa oleva rikkaiden asiakkaiden omaisuudenhallintaan keskittyvä yksityispankki ylsi myös plussalle vuoden lopussa.

Pankki ei odota yleisen taloustilanteen parantuvan, joten se joutuu repimään voiton uusimalla yhä rakenteitaan. Henkivakuutusala on Phil Ryanin mukaan tänäkin vuonna vaikea koko Euroopassa.

Credit Suisse ilmoittaa yksityiskohdat vuosituloksestaan 25. helmikuuta. 90-luvun lopulla sveitsiläispankki oli vielä Euroopan kannattavimpia. Viime vuonna sen osake oli eurooppalaispankkien toiseksi huonoin ja osake putosi 58 prosenttia.

Eilen sveitsiläispankin osakkeet nousivat muutaman prosentin.

Tuoreimmat osastosta