20030139 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Tulosvaroittajat vähenivät neljäsosaan

Julkaistu: 15.1.2003 18:59

Uusi tulosjulkistuskausi pyörähtää käyntiin ensi viikolla. Toistaiseksi vain viisi pörssiyhtiötä on katsonut tarpeelliseksi antaa ennakkotietoja loka–joulukuun tuloskehityksestä. Yhtiöistä kolme on varoittanut tuloksen heikkenemisestä.

Viime vuoden vastaavaan aikaan nähden määrä on huikean pieni: vuosi sitten tähän aikaan heikosta loppuvuoden tuloskehityksestä oli varoittanut jo reilu tusina pörssiyhtiötä.

Aihetta riemuun ei silti ole. Tulosvaroittajien vähäinen määrä kielii lähinnä siitä, että loppuvuosi ei tuonut suuria yllätyksiä. Parannustakaan ei siis ole tapahtunut.

Yli 30 prosenttia pörssin päälistan yhtiöistä kertonee heikommista liikevaihto- ja tulosluvuista kuin vuonna 2001. Enemmistöllä laskee sekä tulos että liikevaihto, mutta esimerkiksi Orionilla vain liikevoitto jää heikommaksi kuin vertailukaudella.

Liikevaihdon ja tuloksen heikentäjiä ovat erityisesti konepajayhtiöt. Investoinnit ovat edelleen jäissä, mikä on ohentanut tilauskirjoja. Lohtua ei siis ole näkyvissä vähään aikaan.

Esimerkiksi Wärtsilä ennakoi, että yhtiön suurin toimiala eli Power saavuttaa 7–8 prosentin kannattavuustavoitteensa vasta kuluvan vuoden jälkeen. Paperikonevalmistaja Metso puolestaan totesi syksyllä, että epävarmaa on, mutta loka-joulukuun liikevoitto sentään ylittää vertailukauden tason. On melko selvää, ettei Metsokaan saavuta vuoden 2001 tulostasoa.

It-alakin on edelleen ahdingossa. Muun muassa laajakaistajärjestelmiä ja -ratkaisuja toimittava Teleste ennakoi syksyllä liikevaihdon jäävän viimevuotisesta ja tuloksen heikkenevän. Syy ongelmiin on kysyntä, joka yhtiön pääliiketoiminnan markkinoilla on ollut heikkoa. Joulukuun puolivälissä yhtiö kertoi vielä, että se joutuu kirjaamaan eräitä tase-eriä kuluksi sekä tekemään varauksen. Siksi yhtiön tulos pysyy pakkasella.

Osakemarkkinoiden alamäki on kuihduttanut rahoitussektoria. OKO sanoi suoraan, että yhtiön tulos jää edellisvuotista huonommaksi elleivät osakekurssit nouse selvästi. Sampo kehui tekevänsä hyvän tuloksen ”markkinaolosuhteet huomioiden”. Huippuvuosien 2000 ja 2001 tuloksia yhtiö ei kuitenkaan saavuta.

Onneksi päälistalta löytyy sentään yhtiöitä, jotka uskovat saavuttavansa vähintään edellisvuoden tulostason. Joukossa on tulosparantajiakin. Muun muassa Kesko uskoo yltävänsä selvästi viime vuotta parempaan liikevoittoon ilman kertaeriä – kiitos myynnin kasvun, toiminnan tehostamisen sekä konsernin rakenteen keventämisen.

Vaikka syksyllä moni yhtiö pystyi jo kertomaan selkeän viestin tuloksensa kehittymisestä, epävarmojen määrä oli vielä suuri. Tämän vuoden näkymiä uskalsi ennakoida hyvin harva yhtiö.

Epävarmuus on säilynyt. Itse asiassa tilanne on samansuuntainen kuin vuosi sitten: uutta talouskasvua odotetaan yhä. Tulevaisuudenkuvaa sumentaa vielä tilanne Irakissa, jonne odotetaan ohjussadetta.

Analyytikot sentään ovat optimistisia. Uutistoimisto Startelin keräämissä ennusteissa analyytikot ennakoivat pörssiyhtiöille jopa viidenneksen tulosparannusta. Toivottavasti ennustajat ovat oikeassa, muuten edessä ovat taas kustannustalkoot.

Tuoreimmat osastosta