200306421 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Muistiinpanoja johtajalta johtajalle

15.1.2003 17:05

Tästä ei johtamiskirja varmaan enää kotikutoisemmaksi muutu. Pitkään johtajanhommia paiskinut tekniikan lisensiaatti Henrik Immonen on koonnut ajatuksistaan Tekstiviestejä johtajalle -kirjasen, jonka lähtökohta on ollut arkistojen tiivistäminen lasten käyttöön. Kannessa komeilee kirjoittaja itse hyvin tyytyväisen näköisenä.

Tekstiviestejä muistuttaakin enemmän muistiinpanokokoelmaa kuin kirjaa, mutta ei Immonen oikeastaan muuta väitäkään. Saatekirjeessä hän toivoo, että kirja olisi helppo ottaa mukaan vaikka liikematkalle. Ainakin sen lukee vajaassa tunnissa.

Eri asia sitten on, miten paljon Immosen muistiinpanoista saa irti. Yleensä muistiinpanot aukeavat parhaiten niiden kirjoittajalle, mutta näyttävät ulkopuolisesta lukijasta irrallisilta heitoilta.

Immonenkin heittelee erilaisia totuuksia (”kestää kolme vuotta rakentaa huippujohtoryhmä”) niitä sen paremmin perustelematta. Moni lause jää käsittämättömäksi. Mitä tarkoittaa esimerkiksi ”Mittaa, älä allokoi”?

Varmaan katkomaisuudesta johtuu sekin, että moni asia jää itsestäänselvyyden tasolle. ”Asiakas on organisaation työnantaja.” Pahimmillaan Immosen valinnat muistuttavat teinivuosien aforismivihkoja, parhaimmillaan hän onnistuu herättämään ajatuksenpoikasen.

Karsinta olisi joka tapauksessa tehnyt Tekstiviesteille hyvää. Immonen käsittelee kirjasessaan johtamisen historian, yhteiskunnan muutokset, yritysten haasteet ja kehittämisen sekä johtamisen arjen. Lisäksi hän lainaa muun muassa kardinaali Richelieuta, Julius Caesaria ja Peter Druckeria.

Henrik Immonen: Tekstiviestejä johtajalle. Mietteitä ja muistiinpanoja johtamisesta. Abilitas. 124 sivua, 20 euroa. Tilaukset osoitteesta books@abilitasgroup.com. Postituskulut kaksi euroa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?