200301675 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Sodanuhka painoi dollaria ja nosti öljyä

Julkaistu: 14.1.2003 19:42

Dollari painui jälleen eilen kolmen vuoden heikoimmalle tasolleen euroon nähden. Dollaria painoivat kasvaneet odotukset Irakin sodan syttymisestä.

Sodan uhkaa kasvatti Britannian ulkoministerin Jack Strawin lausunto, että toimenpiteisiin ryhdytään, jos Irak ei aloita aseistariisuntaa. Strawin mukaan Englanti voi ryhtyä sotaan Yhdysvaltain rinnalla, vaikka hyökkäykselle ei saataisikaan YK:n siunausta.

Britannian pääministeri Tony Blair on viitannut mahdollisuuteen, että Yhdysvallat aloittaisi hyökkäyksen Irakiin jo muutaman viikon kuluessa. Sodanuhka on saanut monet sijoittajat myymään dollarimääräisiä sijoituksiaan ja sijoittamaan varansa turvallisempina pitämiinsä valuuttoihin.

– Hermostuneisuus Irakin vuoksi dominoi ja painaa dollaria alemmaksi, totesi Zürichissä sijaitsevan Bank Sarasin & Cie:n bondi- ja valuuttatutkimuksesta vastaava Jan Amrit Poser.

Blixin lausunto kallisti öljyä

Raakaöljyn hinta puolestaan kohosi eilen enimmillään runsaat kaksi prosenttia sen jälkeen, kun YK:n asetarkastajien johtaja Hans Blix kertoi BBC:n haastattelussa tarkastajien paljastaneen asemateriaaleihin liittyvää salakuljetusta Irakissa. Toistaiseksi on epäselvää, onko salakuljetetuilla tavaroilla yhteyttä kemiallisiin, biologisiin tai ydinaseisiin.

Brent-öljyn helmikuun toimitusten hinta oli enimmillään 0,64 dollarin nousussa heti Blixin lausunnon jälkeen.

Tuoreimmat osastosta