200307594 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Vilkas päivä eilisen tyynen jälkeen?

Julkaistu: 14.1.2003 9:21

Eilinen sujui rauhallisissa merkeissä maailman arvopaperi- ja valuuttamarkkinoilla. Uutiset ja tilastot olivat vähissä ja liikkeet jäivät sen vuoksi pieniksi. Tästä päivästä tulee todennäköisesti huomattavasti vilkkaampi koska Japani on palannut eiliseltä lomapäivältä ja luvassa on myös tilastoja. Euroalueelta tihkuu joulukuun kuluttajahintatietoja, Suomi avasi jo pään ja kertoi kuluttajahintainflaation kiihtyneen joulukuussa 1,6 prosentista 1,7 prosenttiin pääasiassa asumisen ja energiahintojen kallistumisen kiihdyttämänä.

Euroopan markkinoita ravistelee myös Saksasta saatu uutinen, jonka mukaan metallialan ammattiliitto vaatii 35 tunnin työviikon käyttöön ottoa itäisessä Saksassa. Kun itäinen Saksa kärsii muutenkin korkeasta työttömyydestä, ei vaatimuksen voi odottaa ainakaan helpottavan Saksan talousahdinkoa: Ranskan työttömyyttä työajan lyhentäminen ei ole ainakaan vähentänyt.

Osakemarkkinoiden yö oli hiljainen. USA:ssa Dow Jones jäi ennalleen, S&P 500 ja Nasdaq heikkenivät 0,1 prosenttia tulosodotusten ja sijoitussuositusten määrätessä tahtia. Aasiassa Tokio palasi vapaapäivältä vahvempaan suuntaan, sekä Nikkei että Topix vahvistuivat prosentin operaattorijätti NTT Docomon hyvien uutisten vetämänä. Hang Seng on ennallaan ja Kospi 0,25 prosentin nousussa Etelä-Korean pankkisektorin vetämänä.

Korkomarkkinoilla viitelainojen tuotot sahailivat, 2 vuoden tuotto nousi ensin 1,83 prosenttiin mutta palasi yön mittaan lähtötasolleen 1,75 prosenttiin. Kymmenvuotisen lainan tuotto kävi 4,2 prosentissa mutta painui 4,1 prosenttiin, 0,04 prosenttiyksikköä alemmas kuin eilen. Saksan lainatuotot eivät juuri vaihdelleet eilen. Euroalueen rahamarkkinat vetävät edelleen rahaa ja kuuden kuukauden termiinimarkkinat ovat vakuuttuneita ohjauskoron laskusta kevään aikana.

Valuuttamarkkinoilla dollari on painunut 119 jenin alapuolelle mikä nostaa jälleen odotuksia Japanin viranomaisten interventiosta. Euro kelluu 1,055 dollarin tuntumassa ilman suurempia liikkeitä mihinkään suuntaan.

Tänään on luvassa inflaatiotietoja Saksasta, Ranskasta, Italiasta ja Espanjasta, jotka ovat yhteensä noin 80 prosenttia euroalueen taloudesta, joten niiden inflaatiotiedot antavat kohtalaisen tarkan kuvan kuluttajahintojen kehityssuunnasta ja vaikuttavat osaltaan EKP:n korkopäätöksiä koskeviin odotuksiin.

Markkinoiden kannalta keskeisempi tilasto kertoo kuitenkin Yhdysvaltojen joulukuun vähittäismyynnistä ja tärkein kysymys on kuinka paljon odotettua heikommaksi joulukauppa jäi. Yhdysvaltojen osavuosituloskausi on aluillaan, ja joulumyynnin oli määrä pelastaa yritysten tulokset osakekurssien mukaiselle tasolle, joten joulukaupan tilasto antaa ainakin osakemarkkinoille suunnan iltapäivällä.

Tuoreimmat osastosta