2003010280 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Eduskunnassa parikymmentä yrittäjää

Julkaistu: 13.1.2003 16:52

Jos Suomessa olisi yrittäjien oma puolue, jonne yrittäjät keskittäisivät kaikki äänensä perheenjäseniä myöten, eduskunnassa istuisi yli 30 yrittäjää. Nyt eduskunnassa ajaa maan parasta 18 yrittäjätaustaista kansanedustajaa, mutta he jakaantuvat useisiin puolueisiin. Suurin yrittäjäpitoisuus on kokoomuksessa.

Yrittäjien ei tarvitse perustaa omaa puoluetta saadakseen äänensä paremmin kuuluviin eduskunnassa. Riittää, kun nukkuvat yrittäjät vaivautuvat uurnille.

– Alle 50 prosenttia yrittäjistä äänestää, yli 100 000 yrittäjää jättää äänestämättä. Siellä olisi potentiaalia, Yrittäjien Petri Nieminen vihjaa ääntenkalastelijoille.

Nukkuvien yrittäjien äänillä eduskunnan yrittäjämäärä kasvaisi helposti 10–15:llä.

Yli puolet äänestääkokoomusta

Yrittäjiä pidetään perinteisesti kokoomuslaisina, ja samaa osoittaa myös Suomen yrittäjien pk-yritysbarometri. Joka toinen äänesti kokoomusta viime vaaleissa ja yrittäjäkyselyn mukaan niin käy maaliskuunkin vaaleissa.

Kovinta kokoomuksen kannatus on Etelä-Karjalassa, Kymenlaaksossa ja Päijät-Hämeessä, vähäisintä Lapissa. Pohjoisen yrittäjät suosivat vihreitä.

Kysely osoitti, että yrittäjät ovat erittäin puolueuskollista väkeä. Eri puolueiden kannatusprosentit eivät ole edellisvaaleista muuttuneet juuri mihinkään.

Kokoomuksen jälkeen yrittäjät kannattavat eniten keskustaa ja demareita. Vasemmistoliittoa ei kannatettu ollenkaan, mutta eipä puolueella ole yhtään yrittäjää nykyisessäkään eduskuntaryhmässä.

Tuoreimmat osastosta