200306894 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Saksan talousnousu antaa odottaa itseään

DIW odottaa Japaniltakin parempia lukuja

7.1.2003 20:24

Saksan talouden elpyminen siirtyy yhä pidemmälle tulevaisuuteen, arvioi berliiniläinen Deutsches Institut für Wirtschaftsforschung. Maan johtaviin taloustutkimuslaitoksiin kuuluva DIW ennustaa Saksan bruttokansantuotteen kasvavan kuluvana vuonna vain 0,6 prosenttia.

Ensi vuonnakin kasvu jää prosenttiin tuntumaan. Viime vuonna bruttokansantuote kasvoi arvion mukaan vain 0,2 prosenttia.

– Näkymät ovat synkät. Kyse ei ole niinkään nousevasta myrskystä kuin maan ylle laskeutuneesta lamaannuttavasta sumusta, kuvailee instituutin johtaja Klaus Zimmermann runollisesti.

Suorempiakin sanoja ekonomistilta löytyy.

–Saksaa uhkaa pitkä taantuma. Jopa Japani kasvaa seuraavien kahden vuoden aikana vahvemmin, hän toteaa.

Deflaationuhka kasvaa

Instituutin suhdanneosaston johtaja Gustav Adolf Horn sanoo saman vielä tarkemmin:

– Kasvu on seuraavilla vuosineljänneksillä lähellä nollaa ja voi pudota sen allekin.

– Heikko kasvu jarruttaa palkkojen ja hintojen kasvua, ja kasvattaa näin deflaation uhkaa, varoittaa Horn.

Horn uumoilee, että tammikuussa odotettavissa oleva 0,6 prosentin inflaatio johtuu jo kokonaan verojen ja maksujen noususta.

Julkisen talouden alijäämä laskee DIW:n mukaan tänä vuonna 2,7 prosenttiin ja ensi vuonna 1,6 prosenttiin.

Hornin mielestä tämä ei vielä takaa pidemmän tähtäimen vakautta. Hän suosittelee, että vajeen tarkastelun tilalle otettaisiin julkisen sektorin menokatto.

Tuonti kääntyytaas kasvuun

Suomen kannalta paras DIW:n suhdanne-ennusteesta löytyvä uutinen on se, että Saksan viime vuonna laskussa ollut tuonti näyttää elpyvän yli viiden prosentin kasvuun.

Vienninkin kasvun ennustetaan piristyvän runsaasta kahdesta prosentista selvästi yli viiteen prosenttiin.

–Teollisuuden kilpailukyky on korkea, ja se on parantunut entisestään, koska palkankorotukset ovat pysyneet maltillisempina kuin muissa euromaissa, toteaa Horn.

Ulkomaankaupan positiiviset impulssit eivät kuitenkaan riitä voittamaan heikon kotimaisen kysynnän negatiivista vaikutusta.

Kuluttajien luottamus on ennätysmäisen alhaalla, eikä sitä ainakaan paranna se, että työttömien määrä junnaa DIW:n arvion mukaan myös tänä ja ensi vuonna 4,2 miljoonan tienoilla.

Horn suositteleekin hallitukselle palkkatyön verotuksen alentamista ja arvonlisäveron korotusta.

Koronlaskukevään mittaan

Toinen merkittävä taloustutkimuslaitos, hampurilainen HWWA vahvisti eilen joulukuisen ennusteensa, jonka mukaan Saksan talous kasvaa kuluvana vuonna 0,7 prosenttia.

Saksan hallitus puolestaan vahvisti uskovansa yhä 1,5 prosentin kasvuun kuluvana vuonna.

Euromaiden talouskasvu hidastuu DIW:n ennusteen mukaan päättyneen vuoden 2,2 prosentista 1,8 ja 1,6 prosenttiin. Ilman Saksaa alueen kasvu on pari prosentin kymmenystä vahvempaa.

Japanille DIW ennustaa tänä ja ensi vuonna 1,2 ja 1,5 prosentin kasvua. USA:n se uskoo yltävän 2,5 ja 3,0 prosentin kasvuun.

Zimmermann arvioi Euroopan keskuspankin pitävän ohjauskorkonsa tällä viikolla ennallaan, mutta laskevan niitä myöhemmin keväällä puoli prosenttiyksikköä 2,25 prosenttiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?