20030618 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Laittomasti pukeuduttu

Julkaistu: 3.1.2003 15:45

Meinasi mennä riekko väärään kurkkuun, kun uudenvuodenaaton illallispöydässä kuuntelin illan emännän kertomusta hänen sukulaismiehensä joulunvietosta. Kunnioittavaan 94 vuoden ikään ehtinyt mies asuu helsinkiläisessä yksityisessä hoitokodissa. Hänestä pidetään hyvää huolta huomattavaa kuukausimaksua vastaan. Ruokaa, juomaa ja lämmintä on riittävästi, mutta jouluna miehen teki mieli jotain vielä parempaa eli konjakkia.

Mutta eihän hoitokodissa anneta ottaa paukkua edes jouluna. Niinpä pappa lähti muutaman kaverin kanssa ihan keskustaan juomaan pari lasia viiniä ja päälle lasillisen konjakkia. Iäkäs seurue sai kuljettajakseen 80-vuotiaan miehen, ja niinpä he pääsivät viettämään lämmintä jouluhetkeä.

Säännöt ovat säännöt, mutta eikö edes jouluna olisi voitu joustaa niin, että pappa olisi voinut siemaista konjakin omassa huoneessaan omien sukulaistensa kanssa? Tuskin pappa olisi riehaantunut parista lasillisesta, eikä hänelle olisi jäänyt ryyppy päälle. Ja vaikka olisikin, 94-vuotiaalle siitä tuskin olisi haittaa.

Viinan kanssa ei pidä leikkiä, mutta rajansa kaikella holhoamisella. Muistan lukeneeni, että lääkärit ovat jopa suositelleet vanhoille – ja vähän nuoremmillekin – ihmisille lasillista punaviiniä tai pikarillista konjakkia vaikka joka päivä. Pieni annos viiniä tekee hyvää: ruoka maistuu paremmin, uni tulee ja juttu luistaa. Jos on sinnitellyt yli 90-vuotiaaksi, silloin kyllä saa mielestäni itse päättää ottaako paukun vai ei. Eihän asiasta päättäminen kuulu viranomaisille. Antakaa armoa ja inhimillisyyttä.

Mutta Suomessa on sääntöjä ja lakeja, joiden noudattaminen on usein järjenvastaista. Ellei lakia millään pystytä valvomaan, mitä iloa sellaisesta laista on? Rähähdysainelakia ei valvottu uudenvuodenyönä: alaikäiset ampuivat raketteja, minkä ehtivät. Ainakaan Uranuksentiellä ei näkynyt yhtään virkavallan edustajaa pyydystämässä pikkupoikia. Ampumapaikoilla oli kyllä vanhempia katsomassa jälkikasvunsa perään. Ja eikös se olekin juuri vanhempien tehtävä vahtia omia lapsiaan ja heidän tekemisiään.

Kioskeista saat ostaa pakastepizzaa ja olutta, mutta kun haet juuri paistetun herkullisen pizzan lähipizzeriasta, et saa ostaa kyytipojaksi keskiolutta. Kauppiaat eivät saa itse päättää, pitävätkö he kauppansa auki aina sunnuntaisin. Kuluttajat haluaisivat käydä kaiken kokoisissa kaupoissa myös sunnuntaisin ja kauppias haluaisi myydä makkaraa, mutta laki kieltää.

Vuodenvaihteessa liikenteessä tuli voimaan useita muutoksia. Raskaalla, yli 1,875-tonnisella pakettiautolla saa ajaa sataa, jos autossa on abs-jarrut ja ainakin kuljettajalla on turvatyyny sekä banloniset kasmir-kuvioiset pitkät kalsarit. Mutta kuka poliisi ensimmäisenä nostaa pakettiauton kuljettajan lahkeen: hahaa, väärä kuosi kalsareissa.

Yksi tärkeä laki ei näille pakkasille ehtinyt. Minä olen ollut aivan kauhusta tönkkönä, kun en ole tiennyt, miten kuuluu pukeutua, kun pakkasta on yli 20 astetta. Televisiossa kaikki höpisevät jostakin kerrospukeutumisesta. Mutta onko se lainmukainen, Suomen virallinen vaatetus? Olen kuitenkin vetänyt vanhasta muistista päälleni laamapaitoja ja jalkaan raappahousuja. Jalkoihin olen käärinyt jalkarätit ja täyttänyt kengät heinillä. Hyvin olen tarjennut. Seuraavalta eduskunnalta odotan kuitenkin jämäköitä päätöksiä ja lakia kerrospukeutumisesta.

Tuoreimmat osastosta