TT:n selvitys - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Teollisuuden luottamus hiipui joulukuussa

Julkaistu: 31.12.2002 10:28

Teollisuuden luottamus heikkeni joulukuussa kysynnän jäätyä odotettua vaisummaksi. Varastot kasvoivat, ja tuotanto-odotukset lähikuukausille hiipuivat edelleen, kerrottiin TT:stä tiistaina.

Teollisuuden luottamus notkahti jälleen joulukuussa. TT:stä huomautetaan, että luottamusindikaattorin pisteluku oli joulukuussa -7, kun lukema marraskuussa oli nolla.

Luottamusindikaattorin heikkeneminen johtui TT:n mukaan etupäässä varastojen kasvusta. Ne ovat tällä hetkellä pitkäaikaista keskiarvoa suuremmat.

Luottamusindikaattorin lasku heijastaa vaisun ja epävarman suhdannetilanteen jatkumista. Alkusyksyyn asti kestänyt hento nousutrendi on nyt katkeamassa. Tilauskanta oli joulukuussa edelleen normaalia alempi, ja myös kapasiteetin täyskäyttöaste pysyi matalalla tasolla. Lisäksituotanto-odotukset ovat loppusyksyllä heikentyneet selvästi, ja tuotannon kasvu saattaakin lähikuukausina pysähtyä kokonaan.

Harvoja positiivisia signaaleja oli myyntihintaodotusten vahvistuminen. Hintojen odotetaan lähikuukausina jonkin verran kohoavan.

Rakennusteollisuuden luottamusindikaattori pysyi joulukuussa lähes ennallaan. Indikaattorin lukema oli 13, kun tarkistettu lukema marraskuussa oli 14. Rakentamisen yleinen suhdannekuva on pysynyt vakaana. Tilauskanta oli joulukuussa kausitasoitettuna hieman marraskuuta vahvempi, ja myös henkilöstöodotus oli positiivinen.

Suomen teollisuuden suhdannetilanne oli lähellä EU-maiden keskiarvoa. Odotukset olivat useimmissa maissa pitkäaikaista keskiarvoa synkempiä. Ainoastaan Italiassa ja Belgiassa tilanne oli hieman keskiarvoa parempi. Suhteellisesti heikoimmaksi tilanne arvioitiin Portugalissa, Ruotsissa jaSaksassa.