20020514 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kirjanpidon epäselvyydet varjostavatVodafonen uuden pääjohtajan nimitystä

Julkaistu: 27.12.2002 19:05

Amerikkalainen Arun Sarin astuu Euroopan suurimman kännykkäoperaattorin johtoon

Euroopan suurimman kännykkäoperaattorin, Vodafonen pääjohtaja vaihtuu kesällä, kun intialaissyntyinen amerikkalainen Arun Sarin, 48, ottaa tehtävän vastaan eläkkeelle jäävältä brittiläiseltä Chris Gentiltä.

Vodafone ilmoitti pääjohtajan vaihdoksesta pari viikkoa sitten. Brittilehdistö otti nimityksen pääosin myönteisesti vastaan, mutta jo joulun aikaan Sarin joutui ikävien uutisten kohteeksi. Hänen aikaisemmin johtamaansa amerikkalaista InfoSpacea nimittäin epäillään kirjanpitoepäselvyyksistä.

InfoSpacen johtoa vastaan on USA:ssa nostettu joukkokanne, jonka mukaan yhtiö oli antanut väärää ja harhaanjohtavaa tietoa toiminnastaan pumpatakseen osakekurssia ylöspäin. Tele- ja teknologiakuplan puhjettua tällaisia kanteita on USA:ssa nostettu runsaasti.

Vodafonen mukaan Sarinin taustat tutkittiin tarkoin eikä kanteella ole yhtiön tiedottajan mielestä merkitystä pääjohtajan nimitykseen.

Arun Sarin johti InfoSpacea vain vajaan vuoden. Hän lopetti yhtiössä tammikuussa 2001.

Airtouchista sivuraiteelle

Sarin tulee Vodafonen johtoon amerikkalaisesta teleyhtiöstä, Accel-KKR:stä. Vodafone on kuitenkin hänelle hyvin tuttu, sillä viimeiset kaksi vuotta hän on ollut yhtiön hallituksen jäsen.

Pisimmän uransa Sarin on tehnyt nykyisin Vodafoneen kuuluvan Airtouchin johdossa. Kun Vodafone ja Airtouch fuusioituivat, Sarinista tuli Vodafonen USA:n ja Aasian toimintojen johtaja vuoteen 2000 saakka.

Sarinille ei kuitenkaan silloin löytynyt sopivaa paikkaa Vodafonen johdossa ja hän lähti vetämään pienempiä amerikkalaisia telealan yrityksiä. Brittilehtien arvioiden mukaan Vodafonen nykyinen pääjohtaja Chris Gent suosi lähipiirissään brittiläisen emoyhtiön kasvatteja ja sekä amerikkalaisen Airtouchin että saksalaisen Mannesmannin kaupoissa tulleet johtajat joutuivat usein sivuraiteelle.

Britanniassa Arun Sarin joutuu nyt astumaan julkisuuteen aivan toisella tavalla kuin tähän saakka. Maan suurimpiin kuuluvan yhtiön pääjohtaja on tiiviissä seurannassa.

Ennen nimitystään Sarin oli suurelle yleisölle tuntematon nimi niin uudella kuin vanhallakin mantereella.

Dataliikenteen kasvattajaksi

Sarinin haasteina Vodafonen johdossa ovat kolmannen sukupolven verkkojen rakentaminen sekä dataliikenteen osuuden kasvattaminen. Gent keskittyi näyttäviin yrityskauppoihin ja maailmanlaajuisen kattavuuden rakentamiseen, mutta hänen seuraajansa täytyy tehdä bisneksestä kasvavaa ja kannattavaa.

Vaikka Vodafone on teleyhtiöksi jokseenkin vähävelkainen ja terveennäköinen, se on yksi eniten arvoaan menettäneistä yrityksistä. Gent teki yrityskauppansa osakevaihdoilla, joten velkavuori ei kasvanut. Verrattaessa Vodafonen ja siihen liitettyjen yritysten entisiä, yhteenlaskettuja osakekursseja yhtiön nykyarvoon, käy ilmi, että Vodafonella on ilmeisesti hallussaan maailmanennätys omistaja-arvon hukkaamisessa.

Ainakin Britannian sijoittajapiirit toivovat, että Sarinin strategiat kasvattaisivat tätä arvoa taas ripeästi.

Tuoreimmat osastosta