200206153 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kaupan kilpailu kiristyy

Julkaistu: 27.12.2002 15:23

Kaupan kilpailu on kuin ikiliikkuja. Se nimittäin kiristyy aina. Vaikka tällä kauppamiesten väittämällä tietty kliseinen sävy onkin, niin itse ilmiö on aivan totta. Näin toteaa Keskon pääjohtaja Matti Honkala tämän lehden Oma talous -osion haastattelussa. Kyllä kilpailu on kiristynyt, jos sitä verrataan 1970 -ja 1980-lukuihin. Säännöstelykin loppui vasta 1990-luvulla, 50 vuotta sodan loppumisen jälkeen, Honkala muistuttaa.

Honkala käyttää esimerkkinä erikoistavarakaupassa tapahtunutta kehitystä. Kovimmin kilpailtu ala on tällä hetkellä kodintekniikka. Tästä voi päätellä, mikä ruokakauppaa vasta odottaa. Halpakonseptia lähdetään aina tuomaan suurilta markkinoilta pienemmille.

– Pieniltä markkinoilta ei voi lähteä maailmalle myymään hinnoilla, sillä ruokakauppa on määrään sidottua, Honkala muistuttaa.

Hän tosin torjuu käsityksen siitä, että ruuan kalleus olisi tähänkään asti johtunut vain kilpailun puutteesta. Hänen mielestään suomalaisten yritysten toimintatavat ovat olleet vain erilaiset kuin ulkomaisten. Esimerkiksi palvelumyymälöitä on ollut enemmän ja laatikkomyymälöitä vähemmän.

Honkala toteaa haastattelussaan, että myös Kesko tarvitsisi kiireesti ulkomaisen kumppanin nimenomaan ruokakauppaan. Ulkomaista kumppania kaivataan lisäksi myös rautakaupan puolelle. Jatkoa kaupan rakennemuutokseen on siis luvassa. Tässä suhteessa saksalaisen Lidlin maihinnousu on ollut vasta alkusoittoa.

Tuoreimmat osastosta