200209071 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Yhdysvallat vie maailman pörssejä

Julkaistu: 27.12.2002 14:15

Sijoittajan uuden vuoden tärkein kysymys on, alkavatko Yhdysvaltain talous ja pörssiyhtiöiden voitot kasvaa kunnolla. Toiseksi tärkein kysymys on, ovatko yhdysvaltalaisosakkeet jo riittävän halpoja.

Suomalaissijoittajankin on paras seurata Yhdysvaltoja, kuinka hyviltä ja halvoilta oman kotipörssin yhtiöt ikinä tuntuvatkaan.

Edelleen hieman ulkokohtaisen oloinen ajatus johtuu siitä, että Yhdysvaltain talous on maailman suurin, maan osakemarkkinat ovat maailman suurimmat ja lisäksi sikäläiset sijoittajat liikuttelevat maailman suurimpia pääomia.

Niin kauan kuin yhdysvaltalaissijoittajat epäilevät osakemarkkinoiden kuntoa, pysyvät osakemarkkinat todennäköisesti nykivässä laskussa New Yorkista Helsinkiin.

Sijoittajan uusi vuosi näyttää utuiselta, sillä Yhdysvaltain talouden ja yritysten voittojen kehitys näyttää heikolta ja lisäksi moni pitää sikäläisiä osakkeita edelleen ennemmin kalliina kuin halpoina.

Osakemarkkinat lähtevät yleensä taantuman pohjasta nousuun talouskehitystä ennakoiden. Mutta ensin osakkeiden arvostus on useimmissa taantumissa painunut roimasti nykyistä alemmas.

Tämän kurssilaskun erikoispiirteisiin kuuluu, että osakkeiden arvostuksesta on jo pari vuotta esitetty jyrkän ristiriitaisia arvioita.

Yleisimmin käytetty arvostusmittari, p/e-luku (price per earnings eli voittokerroin) osoittaa osakkeet lähteestä riippuen joko poikkeuksellisen halvoiksi, normaalihintaisiksi tai vaarallisen kalliiksi.

Ongelmat p/e-lukemissa johtuvat laskennassa käytettävistä tulosluvuista. Yleensä Yhdysvaltain osakemarkkinoiden yleistä arvostusta arvioidaan laskemalla jonkin laajan osakeindeksin p/e-luku. Tavallisinta on laskea p/e-luku S&P 500 -indeksin sisältämien yhtiöiden osakekursseilla ja tuloksilla.

P/e-luvut vaihtelevat suuresti sen mukaan, lasketaanko ne analyytikoiden tulosennusteilla, yritysten ilmoittamilla toteutuneilla tuloksilla vai kriittisesti oikaistuilla tulosluvuilla.

Sijoituspankkien analyyseihinsä kirjaamilla ensi vuoden tulosennusteilla osakkeet voivat näyttää jopa halvoilta. Osakkeiden houkuttelevuutta on perusteltu jopa reilusti alle 20:n keskimääräisillä p/e-luvuilla.

Mutta moni ammattisijoittaja on lakannut luottamasta sijoituspankkien ennusteisiin. Joukko Wall Streetin suurimpia pankkeja myönsikin vääristelynsä sopimalla maksavansa sijoittajille miljardien dollarien korvaukset harhaanjohtavista sijoitussuosituksista.

Jos osakkeiden hintaa arvioidaan suhteessa yritysten ilmoittamiin toteutuneisiin tuloksiin, voivat markkinat näyttää kohtuuhintaisilta. Maailman suurimpiin varainhoitoyrityksiin kuuluva Pimco arvioi, että näin laskien yhdysvaltalaisosakkeiden keskimääräinen p/e-luku liikkuu 25:n tuntumassa.

Jos osakkeiden arvostusta päätellään tiukalla kammalla oikaistujen tuloslukujen avulla, ovat osakkeet vielä kaukana kohtuuhintaisista. S&P 500 -indeksiä laskeva markkinatutkimusyhtiö Standard & Poor’s on ryhtynyt laskemaan indeksinsä yhtiöille aidon liiketoiminnan tuloksia (core earnings). Kun osakekurssit jaetaan näillä oikaistuilla luvuilla, saadaan p/e-luvuksi noin 50.

Pimco pitää mahdollisena, että osakkeet yksinkertaisesti nousivat teknohuumassa niin älyttömään yliarvostukseen, että normaali saati alhainen arvostus löytyy mahdollisesti vasta vuosien takeltelun jälkeen. Pahaenteinen esimerkki on Japani, jossa talous ja osakemarkkinat kärsivät edelleen yli kymmenen vuoden takaisesta kuplasta.

Tuoreimmat osastosta